ANAF a incasat pana in prezent 20 milioane de euro din sumele reprezentand TVA neplatit in urma tranzactiilor imobiliare efectuate de persoane fizice si va incepe in zilele urmatoare valorificarea bunurilor imobiliare ale omului de afaceri Robert Negoita pentru recuperarea prejudiciului, potrivit Mediafax.

"Am avut anul trecut si am dezvoltat o verificare, spectaculoasa zic eu, pe segmentul TVA la acele persoane fizice care in ultimii ani, in 2006-2008, au derulat tranzactii (imobiliare - n.r.) in nume...Va pot spune ca acolo am stabilit aproximativ 150 milioane de euro. Din aceste 150 milioane de euro am incasat 20 de milioane de euro", a afirmat presedintele ANAF, Sorin Blejnar, la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV.

El a aratat ca diferenta de 130 de milioane de euro face obiectul contestarilor si al actiunilor in instanta.

Blejnar a precizat ca la momentul controlului a impus sechestre sau masuri asiguratorii aproape in totalitate, pentru a bloca posibilitatea instrainarii patrimoniului catre alte persoane.

Seful Fiscului a amintit ca un mare dezvoltator a incercat chiar in timpul controlului sa instraineze bunurile imobiliare.

"Am avut o lupta, asa, cu ghilimele de rigoare, prin directia juridica, vreo jumatate de an pana am reusit sa-i anulam acea hotarare ¬ avea o hotarare a unei societati prin care a aportat toate bunurile in persoana fizica la o societate comerciala. Am reusit s-o anulam, am castigat in instanta si in zilele urmatoare, va pot spune, asa ca premiera, vom trece la valorificarea bunurilor", a spus presedintele ANAF.

El nu a dorit sa spuna cine este persoana vizata, aratand ca exista in codul de procedura fiscala un articol care se refera la secretul fiscal si nu-i permite sa dezvaluie nume.

Surse oficiale au declarat ulterior ca persoana ale carui bunuri imobliare vor fi valorificate este omul de afaceri Robert Negoita.

ANAF a inceput pe 24 septembrie un control privind tranzactiile din sectorul imobiliar realizate de Robert Negoita in perioada 2006-2008, pentru a verifica daca trebuie platita TVA la aceste operatiuni.

In urma verificarilor, ANAF a considerat ca Negoita datoreaza bugetului de stat suma de 120 milioane de lei (aproximativ 28 milioane de euro), reprezentand TVA aferenta tranzactiilor imobiliare derulate in perioada 2006-2008 si penalitati.

Surse din ANAF au declarat atunci pentru MEDIAFAX ca omul de afaceri a instrainat in timpul controlului apartamente, terenuri si loturi de parcare in valoare de 66,6 milioane de lei catre fratele si tatal sau, astfel ca Fiscul nu a putut dispune masuri asiguratorii si pentru aceste bunuri.

Persoanele fizice care efectueaza tranzactii imobiliare in scop personal sunt scutite de plata TVA, iar aceasta facilitate a fost utilizata de numerosi dezvoltatori care au inregistrat tranzactiile in nume personal si nu prin intermediul unor firme. Fiscul considera insa ca dovedirea unor acte de comert derulate de o persoana fizica implica automat ca acesta este platitor de TVA si nu se aplica scutirea de taxa.