Costul seismului de vineri din Japonia pentru asiguratori ar putea ajunge la 34,6 miliarde de dolari, potrivit unei estimari initiale publicate duminica de AIR Worldwide, organism specializat in evaluarea riscului, relateaza AFP.

Societatea americana evalueaza pagubele aduse proprietatilor private asigurate in intervalul 14,5 - 34,6 miliarde de dolari, dar subliniaza ca numeroase observatii nu sunt in continuare disponibile, ceea ce inseamna ca cifrele vor suferi revizuiri.

"Operatiunile de salvare sunt in curs si evaluarea pagubelor de-abia a inceput, astfel incat exista in continuare un mare grad de incertitudine in jurul parametrilor", precizeaza AIR, intr-un comunicat.

Societatea precizeaza ca modelarea pe care a realizat-o nu a luat in calcul pagubele provocate de tsunamiul care a urmat seismului de 8,9.

"Estimarile pierderilor realizate de AIR iau in calcul pagubele provocate de seism si de incendiile care au urmat in cladirile rezidentiale si comerciale", precum si in anumite proprietati agricole.

Societatea din Boston, Massachusetts, va publica ulterior o estimare a pierderilor provocate de valurile tsunami.

AIR este unul dintre liderii mondiali in materie de modelare a riscului si furnizeaza evaluari legate de catastrofe naturale.