Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Seismul din Japonia ar urma sa aiba un impact economic 'considerabil'

Seismul din nord-estul Japoniei ar putea avea un impact 'considerabil' asupra economiei tarii, a avertizat purtatorul de cuvant al guvernului nipon, Yukio Edano. Cutremurul cu magnitudinea de 9 grade si tsunami care au urmat au devastat coasta Pacifica a regiunii Tohoku, care asigura aproximativ 8 la suta din PIB-ul celei de-a treia economii a lumii. Numeroase activitati in zona de coasta au fost reduse la zero, iar infrastructurile au fost distruse de un val de zece metri, in metropola Sendai. Regiunea Kanto, aflata mai spre sud, care cuprinde megalopolisul Tokio si reprezinta 40 la suta din PIB, a fost de asemenea afectata. Seismul din Japonia ar putea costa asiguratorii pana la 34,6 mld. dolari, potrivit unei estimari initiale publicate duminica de AIR Worldwide, organism specializat in evaluarea riscului.

Societatea americana evalueaza pagubele aduse proprietatilor private asigurate in intervalul 14,5 - 34,6 miliarde de dolari, dar subliniaza ca numeroase observatii nu sunt in continuare disponibile, ceea ce inseamna ca cifrele vor suferi revizuiri. Societatea precizeaza ca modelarea pe care a realizat-o nu a luat in calcul pagubele provocate de tsunamiul care a urmat seismului. Estimarile pierderilor realizate de AIR iau in calcul pagubele provocate de seism si de incendiile care au urmat in cladirile rezidentiale si comerciale, precum si in anumite proprietati agricole. Societatea din Boston, Massachusetts, va publica o estimare a pierderilor provocate de valurile tsunami. AIR este unul dintre liderii mondiali in materie de modelare a riscului si furnizeaza evaluari legate de catastrofe naturale.

Liderii zonei euro au decis consolidarea resurselor fondului de ajutor pentru statele cu probleme

Sefii de state si de guverne din zona euro au decis sa consolideze mecanismul de sprijinire a statelor aflate in dificultate si sa relaxeze conditiile programului de salvare a Greciei, in speranta ca vor putea intari astfel increderea uniunea monetara. Liderii de state si de guverne din zona euro, reuniti la Bruxelles, au refuzat in schimb sa relaxeze conditiile programului de sprijin destinat Irlandei, stat care se opune cresterii fiscalitatii pentru companii. Membrii uniunii monetare au stabilit la 440 de miliarde de euro resursele efective ale Fondului de Stabilitate Financiara, a anuntat presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy. Acest instrument, lansat in primavara anului trecut, dispunea deja de garantii de stat de 440 de miliarde de euro. Facilitatea putea asigura insa imprumuturi de doar 250 de miliarde de euro. Liderii zonei euro au decis, de asemenea, dotarea mecanismului care va succeda, in 2013, Fondului de Stabilitate cu 500 de miliarde de euro.

Toate aceste masuri au ca scop consolidarea increderii investitorilor de pe pietele financiare, care pun sub semnul indoielii capacitatea Greciei de a putea rambursa in totalitate datoria si ale caror temeri aproape au desfiintat moneda euro. La Bruxelles, responsabilii europeni au redus de la 5,2% la 4,2% rata medie a dobanzii pentru imprumuturile acordate ca ajutor Atenei si au prelungit termenele de rambursare a datoriei.

Bonusuri la Google: 9 milioane dolari pentru patru directori

Google a acordat prime de aproape noua milioane de dolari pentru patru dintre principalii directori ai companiei, in baza performantelor acestora de anul trecut, insa directorul general, Eric Schmidt, nu a primit bonusuri, potrivit agentiei MarketWatch.

Directorul financiar, Patrick Pichette, si directorul de afaceri, Nikesh Arora, au luat prime de cate 2,7 milioane de dolari fiecare.

Compania i-a dat vicepresedintelui pentru cercetare si dezvoltare, Alan Eustace, un bonus de 1,8 milioane de dolari, iar vicepresedintelui pentru managementul produselor, Jonathan Rosenberg, o prima de 1,7 milioane de dolari.

Cea mai mare suma care poate fi platita de Google ca prima unui singur director poate fi de 4,5 milioane de dolari.

Directorul general al companiei, Eric Schmidt, si cofondatorii acesteia nu au primit bonusuri, cu toate ca fiecare detine participatii importante la Google. Veniturile gigantului de Internet au crescut de la 23,7 miliarde de dolari in 2009 la 29,3 miliarde de dolari anul trecut. Profitul a avansat de la 20,41 de dolari pe actiune la 26,31 de dolari pe actiune.