Dupa ce ANAF a primit o lista cu circa 80.000 de operatiuni pe conturile bancare elvetiene facute in ultimii 4 ani de circa 50 de cetateni romani, un alt set de date este asteptat de data aceasta din SUA, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate sistemului financiar-bancar. Agentia Nationala de Administrare Fiscala dispune de o Directie Speciala pentru controlarea persoanelor fizice cu venituri mari care urmareste modul in care romanii cu averi mari isi platesc darile si incearca sa-i depisteze pe cei care au averi nedeclarate.

Primele date sunt cele sosite de la Fiscul elvetian, dar exista acorduri cu organismele fiscale din mai multe state atat din Europa cat si de peste Ocean. “Am primit de la elveţieni o listă cu mai multe persoane care au realizat dobânzi pe conturile din Elveţia. Am făcut aşa o selecţie. Am 12 persoane unde eu estimez că au venituri de vreo 50-60 milioane de euro în Elveţia, pentru care primesc dobânzi, în Elveţia. Au cont în Elveţia. Nu ştiu dacă au declarat veniturile din dobânzi încasate din Elveţia la Fiscul din România. Noi am primit aceste informaţii ca răspuns la preocupările noastre de a ne face o bază de date pentru a putea impozita aceste persoane fizice care au realizat venituri şi să vedem dacă le-au şi declarat statului român", a explicat Blejnar.

Lista trimisa de Fiscul elvetian este ca urmare a unui accord de parteneriat pe care ANAF l-a incheiat cu institutia similara din Tara Cantoanelor, protocoale de colaborare mai fiind semnate cu Franta, Ungaria, SUA si alte tari.

Spania si Grecia au demarat operatiuni similare inca de acum doi ani, dupa ce mai intai au lansat un program de amnistie fiscala. Practic, pentru a se evita cheltuielile inutile, cetatenii erau invitati sa isi repatrieze banii, fiind “iertati” de o parte din acestia. Dupa expirarea unei perioade de timp (6 luni de pilda), se trecea apoi la controale amanuntite, iar cei care au incercat sa isi ascunda banii riscau sa ramana fara ei.

Fluxurile financiare ilicite din Romania catre alte tari (paradisuri fiscale, banci elvetiene samd) plaseaza tara noastra pe locul 34 in lume, cu o medie anuala de 3,6 miliarde de dolari “scapati” in afara tarii, arata un raport anual pe aceasta tema publicat de think thankul american Global Financial Integrity.

Olanda si-a suplimentat bugetul in doar cateva luni cu 340 de milioane de euro, bani “mutati” in bancile olandeze de prin paradisurile fiscale. Dupa decretarea amnistiei fiscale, la Fisc se declarau zilnic cate 160 de conturi “pirat” din Elvetia, Luxemburg sau Belgia, potrivit lui Marcel Homan, purtatorul de cuvant al Fiscului olandez.

Italia, care a introdus si ea masura amnistiei fiscale, a repurtat un veritabil succes. Potrivit Ministerului Economiei, 95 de miliarde de euro au fost repatriati. Este unul din cazurile cele mai de succes.

Franta a procedat si ea la introducerea amnistiei, presa franceza vorbind despre cateva “miliarde de euro” obtinute la buget, informatiile oficiale nefiind inca disponibile.

Germania a introdus si ea amnistia fiscala, in primele luni inregistrandu-se cate 60 de auto-denunturi pe zi. In primele doua luni din acest an, veniturile suplimentare la buget au fost de circa 100 de milioane de euro numai in landul Baden-Wurtemberg.