Deficitul comercial a scazut in ianuarie cu 60% fata de prima luna a anului trecut, la 186,2 milioane de euro, in contextul unei cresteri mult mai accentuate a exporturilor fata de avansul importurilor, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Deficitul comercial a fost in luna ianuarie de 795,1 milioane lei, in scadere cu 1,178 miliarde de lei comparativ cu prima luna a anului trecut.

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Deficitul comercial a scazut in luna ianuarie cu 60%

Exporturile au insumat in ianuarie 14,59 miliarde de lei (3,4 miliarde de euro), iar importurile au totalizat 15,39 miliarde de lei (3,6 miliarde de euro).

Comparativ cu ianuarie 2010, exporturile au crescut cu 51,8% la valori exprimate in lei (47,8% in euro), iar importurile au avansat cu 32,8% in lei (29,4% in euro). Fata de ultima luna a anului trecut, exporturile au fost cu 3,3% mai mari in lei (cu 3,9% exprimat in euro), iar importurile au scazut cu 12,3% in lei (cu 11,8% in euro).

Diferenta dintre dinamica calculata pe baza valorilor exprimate in lei si cea calculata din valori exprimate in euro a fost determinata de deprecierea cursului monedei nationale cu 2,9% in luna ianuarie 2011 fata de perioada similara a anului trecut. Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri s-a situat in luna ianuarie la 10,4 miliarde de lei (2,44 miliarde de euro) la expedieri si de 10,94 miliarde de lei (2,56 miliarde de euro) la introduceri, reprezentand 71,5% din total exporturi si 71,1% din total importuri. Ponderi importante in structura exporturilor si importurilor au fost detinute in luna ianuarie de grupele de produse "masini si echipamente de transport" (41,8% la export si 35,1% la import) si "alte produse manufacturate" (32,4% la export si respectiv 30,5% la import).

Dupa Elvetia, Fiscul american urmeaza sa trimita informatii legate de conturile romanilor de pe teritoriul SUA

Dupa ce ANAF a primit o lista cu circa 80.000 de operatiuni pe conturile bancare elvetiene facute in ultimii 4 ani de circa 50 de cetateni romani, un alt set de date este asteptat de data aceasta din SUA, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate sistemului financiar-bancar. Agentia Nationala de Administrare Fiscala dispune de o Directie Speciala pentru controlarea persoanelor fizice cu venituri mari care urmareste modul in care romanii cu averi mari isi platesc darile si incearca sa-i depisteze pe cei care au averi nedeclarate.

Primele date sunt cele sosite de la Fiscul elvetian, dar exista acorduri cu organismele fiscale din mai multe state atat din Europa cat si de peste Ocean. Lista trimisa de Fiscul elvetian este ca urmare a unui accord de parteneriat pe care ANAF l-a incheiat cu institutia similara din Tara Cantoanelor, protocoale de colaborare mai fiind semnate cu Franta, Ungaria, SUA si alte tari.

Spania si Grecia au demarat operatiuni similare inca de acum doi ani, dupa ce mai intai au lansat un program de amnistie fiscala. Practic, pentru a se evita cheltuielile inutile, cetatenii erau invitati sa isi repatrieze banii, fiind "iertati" de o parte din acestia. Dupa expirarea unei perioade de timp (6 luni de pilda), se trecea apoi la controale amanuntite, iar cei care au incercat sa isi ascunda banii riscau sa ramana fara ei.

Pretul componentelor pentru computere si telefoane mobile a crescut dupa cutremurul din Japonia

Pretul componentelor destinate computerelor si telefoanelor mobile a crescut din cauza temerilor legate de un deficit de oferta, dupa inchiderea unor fabrici din Japonia in urma cutremurului de vineri.

Pretul cipurilor de memorie, de un gigabit, considerate de referinta, a crescut cu 7%, la 1,11 dolari, cel mai mare avans dupa 27 ianuarie. Preturile spot pentru cipurile de memorie flash NAND au urcat cu 17%. Cipurile DRAM sunt folosite pentru stocarea datelor temporar, astfel incat aparatele sa poata folosi programe multiple, iar memoria NAND pastreaza fisiere audio si de imagini in aparatele smartphone, MP3 si camere digitale.

"Cresterea preturilor reflecta temerile si incertitudinile din piata. Este prematur de spus daca este o reactie pe termen scurt", a declarat Andy Perkins, analist la Corporate&Investment Bank. Toshiba Corporation, producator japonez de aparate electrice si al doilea mare fabricant de cipuri NAND dupa Samsung Electronics din Coreea de Sud, a oprit activitatea fabricilor si birourilor din regiunile afectate de pauzele furnizarii de electricitate.

Apple, producatorul iPod si iPhone, este printre companiile care folosesc cipurile de memorie flash ale Toshiba.

Analistii considera ca in urma cutremurului ar putea creste pretul componentelor si ar putea aparea intarzieri in aprovizionarea producatorilor.

Japonia are un rol esential in lantul mondial de furnizori de componente electronice, fiind sursa a 40% din cipurile NAND si a 15% in cazul cipurilor DRAM, a aratat Howard Wheeldon, analist la compania BGC Partners din Londra.

Actiunile Toshiba au scazut cu 16,3%, cel mai grav declin dupa ianuarie 2009, la 411 yeni pe unitate.