Pe de o parte ai avea motive sa fii optimist- economia globala pare sa isi revina, dar pe de alta parte ai nenumarate motive de ingrijorare, uitandu-te la calamitatile naturale recente si la evolutiile din Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Care ar putea fi efectul combinat al celor doua tendinte? Potrivit unui raport publicat luni de Banca Reglementelor Internationale (supranumita si "Banca bancilor centrale"), urmeaza scumpiri la materii prime si alimente. Cauzele acestora sunt desigur diferite, dar acest lucru conteaza mai putin.

Creşterea aşteptărilor inflaţioniste- în special pe termen scurt, nu s-au datorat numai posibilei cresteri economice globale si unor avansuri consistente a preturilor la alimente si materii prime. Investitorii isi re-echilibreaza acum portofoliile lor din punct de vedere geografic, se mai arata in Raport, acest lucru ducand la ieşiri de pe pieţele de capital din Asia şi America Latină si la intrări pe pieţele dezvoltate.

prices

prices

Foto: Banca Reglementelor Internationale

"În cazul economiilor emergente, investitorii mizeaza pe o inasprire a politicii monetare ca raspuns la inflatia in crestere. Îngrijorările legate de situaţia fiscală în Spania şi Portugalia continua să persiste", se mai arata in document.

  • Creşterea rapidă a preţurilor la produsele alimentare a fost însoţită de creşteri  semnificative ale pozitiilor deschise pe pieţele futures

Preţurile materiilor prime au crescut, pe fondul ingrijorarilor tot mai mari legate de o productie in scadere si de o cerere in crestere. În cazul scumpirii produselor alimentare, scumpirile au fost în principal determinate de efectul inundatiilor din Australia si de nivelul redus al recoltelor din Ucraina, Rusia, China şi Pakistan. Cele mai vizibil impact a fost la grâu", mai noteaza autorii raportului.

Creşterea rapidă a preţurilor la produsele alimentare a fost însoţită de creşteri semnificative ale pozitiilor deschise pe pieţele futures (in special pe grau, porumb si soia) acestea avand cea mai puternica dinamica si reflectand existenta unor stocuri mici.

"Usoara accelerare în termeni anuali a inflatiei în trimestrul IV a fost cauzata de socuri adverse din partea ofertei.

preturi agricole

preturi agricole

Foto: INS

Aceste socuri au fost generate de influenta cresterii cotatiilor titeiului pe plan mondial asupra preturilor interne ale combustibililor precum si de mentinerea tensiunilor pe pietele internationale agroalimentare. În plus, atât preturile volatile alimentare, cât si cele ale alimentelor de baza au înregistrat intensificari de ritm, sub influenta simultana a tendintei ascendente a cotatiilor externe ale materiilor prime si a persistentei ofertei interne deficitare pe anumite segmente, la care s-a adaugat un efect de baza nefavorabil", spun oficialii Bancii Centrale. Potrivit acestora, miscarile ample în sens ascendent ale marfurilor alimentare au amplificat influenta nefavorabila asupra ratei inflatiei prin ponderea lor importanta în cosul de consum.

"În privinta riscurilor având drept sursa mediul extern, continuarea evolutiei ascendente a preturilor materiilor prime, combustibililor sau a celor ale produselor agroalimentare prezinta probabilitatea cea mai ridicata de manifestare în urmatoarele opt trimestre. Astfel, accentuarea tensiunilor pe pietele internationale ale acestor produse s-ar putea materializa în cresteri mai mari decât cele proiectate ale preturilor interne", mai arata oficialii Bancii Nationale a Romaniei.