In anul 2010, pentru fiecare 100 lei colectaţi, ANAF a cheltuit 0,9 lei, mai puţin decat nivelul din 2009 (1,08 lei cheltuiti cu colectarea a 100 de lei) lucru posibil si prin reducerea numărului angajatilor cu 1372, se arata in Raportul pe 2010 al institutiei, au declarat pentru HotNews oficiali ai ANAF. Prejudiciile stabilite de ANAF în anul 2010 însumează circa 7,1 mld. lei (1,7 mld. euro). Potrivit documentului, desfiinţarea unor structuri teritoriale se va face pe baza criteriilor care vizeaza costul colectarii si apropierea geografica. "Vor fi infiintate 8 administratii fiscale regionale si 41 administratii judetene care vor fi arondate regional. Vor dispărea toate administraţiile financiare fără trezorerii si vor fi desfiinţate administraţiile care sunt foarte apropiate geografic. România nu-şi poate permite administraţii financiare la 5-6 km una de alta. Vor dispărea peste 30% din admi­nis­traţiile financiare, care au fost înfiinţate în ultimii 20-30 de ani pe criterii administrative”, a declarat Blejnar.

In 2010, serviciul infiintat pentru analiza persoanelor fizice cu venituri mari a fost transformata in directie

top contribuabili cu risc fiscal

top contribuabili cu risc fiscal

Foto: Hotnews

specializată. "Avem in vedere dezvoltarea unor arii noi de control -controlul persoanelor bogate si introducerea unei strategii fiscale referitoare la persoanele fizice cu venituri mari ca parte a strategiei generale a ANAF de asigurare a conformării. De asemenea, vizam implementarea controlului comerţului electronic", se mai arata in document.

Verificarile contribuabililor vor fi facute in baza unor analize de risc, prioritari fiind contribuabilii din domeniile cu risc fiscal ridicat (dezvoltatori imobiliari-persoane fizice, domeniile care au inregistrat pierderi in anii de crestere economica, societatile care, desi au dreptul, nu solicita rambursari de TVA, deplasarea in regim suspensiv a produselor accizabile, comertul cu cereale, legume fructe, zahar, carne, comercializarea energiei electrice, jocuri de noroc si pariuri etc).

top 10 domenii de risc

top 10 domenii de risc

Foto: Hotnews

In domeniul comerţului cu cereale, legume-fructe, zahar, carne, a fost creat Grupul de monitorizare a verificarilor. Această măsură a condus la creşterea obligaţiilor fiscale de plată, stabilite suplimentar, de la 615 milioane de lei în anul 2009, la peste un miliard în anul 2010. De asemenea, sumele respinse la rambursare au crescut cu 25%, se mai arata in Raport.

  • Carnea de porc se vinde in sistem "senila"

A fost stabilit un prejudiciu de peste 84 mil.lei, urmare unor verificări încrucişate care au vizat un grup de firme care activau în domeniul comercializării cărnii de porc. Acestea utilizau un sistem "şenilă”, cu operaţiuni fictive, prin care au eludat bugetul de stat cu TVA şi impozit pe profit.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala se reorganizeaza prin preluarea atributiilor Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV) si Garzii Financiare si functioneaza ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, institutie publica cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Finantelor Publice, finantata din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Finantelor Publice si din venituri proprii", se arata intr-un proiect de hotarare al

structura venit

structura venit

Foto: Hotnews

Guvernului.

In noua organigrama a institutiei, presedintele va avea in subordine patru vicepresedinti, un secretar general, functionari publici si personalul contractual. Numarul maxim de posturi va fi diminuat cu aproape 5.000, la 29.100 si va include atat functiile presedintelui, pe cele ale vicepresedintilor, cat si posturile aferente cabinetelor demnitarilor.

Potrivit notei de fundamentare care insoteste proiectul, restructurarea va presupune si comasarea unor structuri organizatorice cu atributii similare din cadrul ANAF, ANV si Garda Financiara, respectiv unele directii suport precum audit public, investitii si achizitii publice, formarea profesionala, serviciile IT, comunicarea si relatiile publice si cooperarea internationala.

In urma reorganizarii vor fi reduse 90 posturi de director executiv si 84 posturi de director executiv adjunct.

Printre obiectivele noii structuri sunt incluse realizarea veniturilor bugetului general consolidat din impozite,

pondere impozite taxe

pondere impozite taxe

Foto: Hotnews

taxe, contributii sociale si din orice alte sume datorate acestuia, aplicarea unitara a prevederilor legislatiei fiscale, cresterea constanta a eficientei colectarii veniturilor bugetare, garantarea increderii contribuabilului in integritatea si impartialitatea administratiei fiscale si prevenirea si combaterea evaziunii si fraudei fiscale.

Premierul Emil Boc a anuntat la finele lunii februarie ca ministerele de Interne si de Finante sunt inca restante in ceea ce priveste derularea restructurarii, proces care trebuie finalizat deoarece cele doua institutii nu pot face opinie separata in Guvern.

Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, declara in luna mai a anului trecut ca Garda Financiara va fi comasata cu Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV), pana la finele lui 2010, pentru simplificarea actiunilor de control si reducerea costurilor, iar numarul administratiilor financiare din judete va fi redus, masuri care vor determina disponibilizari si relocari de personal.

In domeniul producţiei ilegală a ţigaretelor, Fiscul a gasit la Titu o instalaţie de producere şi ambalare ţigarete, 239.000 timbre fiscale contrafăcute si 5 tone tutun prelucrat vrac + 25.256 pachete ţigarete. Valoarea capturii: 2.477.304 RON (cca. 580.000 euro).