Consiliul Investitorilor Straini (FIC) va prezenta zilele urmatoare o lista cu principalele 10 proiecte (din cele peste 46.000 existente) care ar trebui finalizate, potrivit unei analize cost/beneficiu facute de membrii FIC. Potrivit documentului, pe primele locuri in lista celor 10 proiecte se afla Autostrada Nădlac-Sibiu, ca parte a Coridorului IV, care va conecta Europa de Vest la Marea Neagră, autostrada Bucureşti-Braşov, proiecte de infrastructura Craiova-Constanta, hirdrocentrala de la Tarniţa si obtinerea unui sprijin guvernamental pentru un proiect pan-european - Extreme Light Infrastructure (ELI).

Prioritizarea celor peste 46.000 de proiecte este absolut necesara, confirma si Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Centrale. "În prezent, în România există circa 46.000 proiecte de investiţii care implică bani publici. Dată fiind constrângerea bugetară - cheltuieli de capital mai mici de 5 miliarde euro- este imperativ necesară prioritizarea acestor proiecte de investiţii", a declarat Lazea.

Ministerele isi au insa si ele propriile prioritati. Realizarea centralei hidroelectrice Tarnita-Lapustesti este primul proiect dintr-un top 4 cu investitiile prioritare pe 2011 realizat de Ministerul Economiei. Pe urmatoarele locuri se

top 10 investitii

top 10 investitii

Foto: fic

afla Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, Interconectorul Azerbaijan-Georgia Romania (AGRI) si proiectul demonstrativ pentru captarea si stocarea carbonului la SC Complexul Energetic Turceni, potrivit unor informatii transmise de Ministerul Economiei la solicitarea HotNews.ro. Premierul Emil Boc a cerut, recent, de la fiecare minister in parte o lista cu cate 4-5 proiecte mari de investitii, planificate pentru 2011.

"Pentru 2011, când există mult mai mulţi bani decât în 2010, trebuie stabilit un număr de proiecte care să poată fi urmărite şi finalizate. Mesajul este că trebuie să fim în stare să identificăm resursele proprii, să atragem resursele gratuite care ne aşteaptă şi care sunt în valoare de zeci de miliarde de euro şi să ne definim acele priorităţi pe care România le poate duce la bun sfârşit în termen de cinci ani, indiferent de ciclurile electorale care vor veni", a spus Mihai Tănăsescu, membru in boardul FMI.

Obiectivul de investitii centrala hidroelectrica cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnita-Lapustesti

"Realizarea centralei cu acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti presupune asigurarea de fonduri de investitii de peste 1,164 miliarde euro (fara TVA) si este prevazuta a se face prin atragerea in mod transparent a capitalului privat al companiilor cu bonitate si forta financiara", precizeaza Ministerul Economiei. Investitia necesara pentru racordarea la sistemul energetic national a CHEAP Tarnita-Lapustesti a fost evaluata la 135 milioane euro urmand a fi introdusa in planul de investitii al Transelectrica SA.