Leul a continuat sa se aprecize in fata monedei europene, cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) coborand cu 0,28 bani, la 4,1788 lei pentru un euro.

Un nivel atat de redus al cursului de referinta nu a mai fost inregistat din data de 28 mai 2010, cand un euro era cotat la 4,1623 lei.

Pe piata valutara, evolutia leului a fost una destul de statica miercuri, moneda nationala tranzactionandu-se intr-un interval strans de 100 puncte. Joi, piata s-a deschis la un curs de 4,1790-4,1820 lei pentru un euro, iar in prima jumatate a sedintei volumele tranzactionate au fost foarte reduse. Practic cursul a stationat, avand in vedere ca nivelul maxim atins a fost de 4,1830 lei pentru un euro.

"Leul a rezistat la tensiunile de pe pietele internationale, inclusiv din regiune. Moneda nationala s-a decorelat si a ramas pe pozitii, fapt care se datoreaza si vestilor cu privire la excedentul comercial, a stabilizarii economiei si a perspectivelor economice bune", a declarat pentru HotNews.ro un dealer din piata.

"Piata romaneasca a fost decorelata cand celelalte piete se apreciau. Acum are loc o reechilibrare. La aceasta se adauga si interesul scazut al investitorilor internationali pentru leu. Daca leul ar fi foarte cautat ar reactiona mult mai puternic la tensiunile din piata", a adaugat acesta.

Moneda nationala a castigat teren si in fata dolarului american, care a fost cotat la 2,9807 lei/dolar, dupa ce in ziua anterioara BNR a afisat un curs de 3,0019 lei/dolar.