Grupul celor sapte state puternic industrializate au decis, in noaptea de joi spre vineri, sa inceapa o actiune comuna pentru a stopa aprecierea yenului. Reuters noteaza ca intarirea monedei nipone complica eforturile tarii de gestionare a crizei nucleare si consecintele dezastrelor care au devastat importante zone ale tarii. Acest anunt a avut efecte imediate pe bursa din Tokio, care a deschis tranzactiile de vineri in crestere cu peste 3%. France Presse aminteste ca ultima data cand G7 au demarat o actiune concertata a fost in urma cu un deceniu, pentru a opri deprecierea euro dupa lansarea monedei unice in 1999.

Un alt efect al deciziei G8 a avut loc asupra dolarul american, care a revenit vineri deasupra pragului de 80 de yeni. Joi, moneda americana a coborat pana la nivelul record de 76,36 yeni.

Intr-un comunicat dat publicitatii, ministrii de Finante si guvernatorii bancilor centrale au subliniat ca vor continua colaborarea daca este necesar, insa nu au facut vreo referire clara la vreun tip de asistenta financiara pentru Tokyo.

Deocamdata impactul economic al cutremului si al tsunamiului care au lovit vinerea trecuta Japonia este dificil de estimat. Economistii estimeaza ca pagubele se cifreaza la cel putin 100 de miliarde de dolari, adica 2% din Produsul Intern Brut al Japoniei, cat a costat cutremurul care a lovit Kobe in 1995. Cu toate acestea mai multi experti apreciaza ca pagubele ar putea sa se ridice pana la 3% din PIB.

Anuntul G7 - cu efecte pozitive la bursa nipona

Bursa din Tokio a inregistrat, in sedinta de vineri, o crestere de peste 3% - relateaza France Presse. Indicele Nikkei a castigat 277 puncte si a ajuns la valoarea de 9.239,67 puncte (+3,09%).

La randul sau, indicele Topix a inregistrat o crestere cu 22,15 puncte si a atins nivelul de 832,95 puncte (+2,73%)