Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Guvernul japonez va injecta bani publici in bancile din zonele afectate de seism

Guvernul japonez va injecta bani publici in bancile din zonele afectate de cutremur pentru a sprijini companiile care doresc sa ia imprumuturi pentru procesul de reconstructie, a anuntat o publicatie care a precizat ca aceasta este cea mai recenta initiativa luata de stat pentru a ajuta economia dupa seismul de la 11 martie.

Potrivit cotidianului de afaceri Nihon Keizai Shimbun, fondurile guvernamentale vor ajunge la 72 de banci, insa suma exacta care va fi alocata nu se cunoaste inca. Ziarul a subliniat ca peste 135 miliarde de dolari sunt disponibili gratie unei prevederi legale de sustinere a bancilor in caz de situatii de urgenta, prevedere introdusa dupa prabusirea, in 2008, a corporatiei de servicii financiare globale Lehman Brothers.

Guvernul trebuie sa faca o estimare a costurilor necesare cu reconstructia tarii. Goldman Sachs, a apreciat, la inceputul saptamanii trecute, ca pagubele produse de cutremur se ridica la circa 200 de miliarde de dolari.

Executivul de la Tokyo lucreaza, de asemenea, la un plan de acordare a imprumuturilor cu dobanda mica pentru companii, in suma totala de 122 miliarde de dolari.

ANAF verifica jurnalistii, artistii si alti contribuabili care nu au platit TVA la bugetul de stat

ANAF a declansat inspectii fiscale la persoanele fizice care au avut in 2006-2010 venituri impozabile din activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala si contracte de colaborare peste plafonul de scutire de la plata TVA prevazut de legislatia aplicabila in perioada respectiva.

Printre persoanele verificate se numara jurnalisti, analisti financiari, analisti politici, artisti si moderatori de emisiuni TV.

Blejnar a fost acuzat in ultima perioada in repetate randuri atat de oameni politici din opozitie, dar si de fosti si actuali angajati din Vama ca ar fi "regina" coruptiei din vami. Seful ANAF a respins acuzatiile si a sustinut ca asupra sa are loc o presiune mediatica.

Leul s-a intarit fie prin interventia BNR, fie piata asteapta o inflatie mai mare

Leul s-a intarit, lucru explicat fie de interventia BNR, fie de faptul ca piata asteapta o inflatie mai mare si elimina speculatiile reducerii dobanzii de referinta in viitor, ce pareau foarte probabile la inceputul anului, declara analistul Cristian Cochintu.

Leul s-a apreciat vineri cu 0,25% fata de euro, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta de 4,1683 lei pentru moneda europeana, in scadere cu 1,05 bani comparativ cu joi, cand euro a fost cotat la 4,1788 lei.

Leul a ajuns astfel la un nou maxim al ultimelor 10 luni fata de moneda europeana. Cursul de schimb nu a mai fost la un nivel atat de scazut din data de 10 mai 2010, cand euro era cotat la 4,1641 lei.

Dolarul american a pierdut teren in fata leului, BNR stabilind un curs de 2,9553 lei, mai putin cu 2,54 bani (0,85%), comparativ cu valoarea de 2,9807 lei, consemnata joi.

Gramul de aur a fost cotat, vineri, la 134,6223 lei, mai putin cu 19,42 bani (0,14%), comparativ cu valoarea de 134,4281 lei, stabilita in sedinta anterioara.