Populatia Romaniei ar putea ajunge in anul 2030 la 19,2 milioane locuitori, ceea ce ar insemna un recul de 4 milioane fata de inceputul anului 1990 si de 2,2 milioane fata de 1 ianuarie 2011. In 2030, varsta standard de pensionare va ajunge la 65 de ani atat pentru barbati, cat si pentru femei. Cele 5,7 milioane de pensionari de la inceputul anului 2011 reprezinta 27% din populatia tarii. Pentru sistemul public de pensii, mai proasta veste nici ca se putea. Vezi cum va evolua pe ani si grupe de varsta numarul pensionarilor si mai ales, care este generatia care peste 10 ani va depune efortul financiar pentru ca acestia sa beneficieze de pensie.

Cateva constatari, pentru inceput. Potrivit claculelor INSSE, imbatranirea populatiei va continua, cu intensitati

generatii

generatii

Foto: Hotnews

diferite. „Populatia in varstă de 65 ani si peste va creste la nivel national de la 3,2 milioane persoane in anul 2010 la peste 5,1 milioane in anul 2050. In mai putin de doua decenii, fiecare al 5-lea locuitor al Romaniei va intra in categoria „varstnicilor”. Va creste într-un ritm foarte intens populaţia de peste 80 ani, ponderea ei în totalul populaţiei vârsnice. Va creste cererea pentru ingrijirea institutionalizata pentru persoanele varstnice de peste 80 ani", a explicat presedintele INS, Vergil Voineagu.

Pe scurt, din munca Situatia din Romania nu este singulara, ea regasindu-se la nivelul majoritatilor statelor europene. Sistemele publice de pensii din tarile Uniunii Europene se ajusteaza sever, sistemele finantate public (de tip pay-as-you-go) aratandu-si limitele in transferurile inter-generationale prin intermediul deficitelor.

Îmbătrânirea demografică s-a declansat mai târziu în România în raport cu multe din tările europene dezvoltate pentru că si reculul natalitătii a început cu un decalaj. Nivelul procesului a fost, si mai este încă, mai redus dar viteza este mai ridicată, pe fondul scăderii rapide si masive a natalitătii în anii 1990-1994 si mentinerii acesteia la o valoare mică în anii următori (scăderea a fost mai rapidă si mai profundă în România). In felul acesta, decalajul este în reducere", explica Vasile Ghetau, de la Institutul National de Cercetari Economice al Academiei Romane. Potrivit acestuia, scaderea natalitatii a dus la o scadere a numarului populatiei tinere si prin urmare la o crestere a ponderii populatiei varstnice. In acelasi timp, din anii 70 incoace am observat o reducere mai putin intense a mortalitatii populatiei tinere fata de incetinirea mortalitatii populatiei varstnice. Pe langa acest lucru, mai trebuie luata in calcul migratia, care a avut o importanta foarte consistenta.

  • Generatiile din a doua jumatate a anilor 1940 si prima jumatate a anilor 1950  au avut efective ridicate si relativ stabile

proiectie

proiectie

Foto: Hotnews

Aproape toate tarile UE au majorat in anul 2010 varsta standard de pensionare si durata stagiului de cotizare pentru pensie completa. Ratele de intrare determina fluxurile de intrari dar dimensiunea acestor fluxuri variaza, direct proportional, cu numarul populatiei aflate la varstele cu ratele cele mai ridicate iar acest numar este expresia dimensiunii generatiilor. In figura 9 sunt prezentate aceste dimensiuni, la nastere, pentru generatiile care ajung la cele sapte varste cu ratele de intrare cele mai mari, in anii calendaristici reper pentru schimbarile semnificative ale dimensiunii intrarilor.

Generatiile din a doua jumatate a anilor 1940 si prima jumatate a anilor 1950 au avut efective ridicate si relativ stabile - in jurul valorii de 400 de mii, si din aceste generatii vor proveni noii pensionari barbati la varstele de 60-61 si 64-65 ani (cu ratele cele mai mari) pana in jurul anului 2020, efective relativ stabile; odata cu ajungerea la varstele de 60-61 ani a unei parti din generatiile mai mici din anii 1957-1966, intrarile vor cunoste un declin moderat in anii 2020-2025, declin catre ar fi fost mult mai mare daca nu ar fi contrabalansat de stabilitatea intrarilor mari de la varsta de 65 ani; schimbarea majora a intarilor se va produce dupa anul 2025, cand la 61 de ani vor ajunge generatiile extrem de mari 1967-1968.

Evolutiile compensatorii ale intrarilor mari de la varsta de 65 de ani in anii 2020-2025 la barbati nu le regasim insa la femei, avnd doar o singura varsta de intrari masive in perioada 2016-2025, cea de 60 si respectiv 61 de

dependenta

dependenta

Foto: Hotnews

ani, si de aici declinul consistent al intrarilor inca din anul 2016. Dupa anul 2025 ajung insa la varstele de 61-63 ani aceleasi generatii mari de dupa 1966 si ascensiunea numarului de intari este vertiginoasa .

La barbati intrarile urmeaza sa aiba o anumita stabilitate in jurul valorii de 135 mii pana in jurul anului 2025 si crestere in anii urmatori, ajungandu-se la valori de peste 140 de mii in ultimii ani ai prognozei. Evolutia va fi diferita la femei: scadere a intrarilor pana in anul 2025 si crestere in continuare, o crestere care devanseaza pe cea de la barbati. Ascensiunea sau declinul intrarilor provin din raportul in care se afla intensitatea pe varste a intrarilor - ratele de intrare, si dimensiunea populatiei la varstele cu ratele cele mai mari de intrare. Figurile 7 si 9 ofera aceste evolutii proiectate ale celor doua variabile determinante si, implicit, posibilitatea de a explica variatiile in timp ale intrarilor din figura 8. Ratele cele mai ridicate vor ramane la 59 si 64 de ani la barbati pana in anul 2013 si se vor deplasa cu un an de varsta incepand cu acest an. La femei, avem o singura varsta care se detaseaza prin intensitatea intrarilor (cea standard) si ea va creste mai mult si mai frecvent decat la barbati - de la 59 de ani astazi la 63 de ani pana in anul 2030.

Vezi atasate cele doua prezentari