Transformarea arieratelor in obligatiuni poate fi o solutie, in anumite conditii, au confirmat o serie de economisti contactati de HotNews.ro. Profesorul Daniel Daianu spune ca o asemenea decizie ar trebui sa tina cont de trei lucruri pentru a se dovedi un succes. Laurian Lungu (Macroanalitica) conditioneaza solutia de principiul recunoasterii explicite a arieratelor, in vreme ce Liviu Voinea spune ca deocamdata metodologia utilizata ascunde nivelul riguros al arieratelor.

"Transformarea arieratelor in obligatiuni poate fi o solutie in masura in care: a/ nu am avea probleme legate de viteza de consolidare fiscala (intrucat emisiunea ar mari deficitul bugetar); b/ detinatorii de creante ar fi de acord

Daniel Daianu

Daniel Daianu

Foto: Agerpres

sa primeasca alte creante (aici conteaza tranzactionabilitatea acestor noi creante, adica valoarea lor pe piata secundara); c/ cotatiile noilor creante pe piata secundara (cat este discount-ul). In ultima instanta este vorba de posibilitatea de a mari deficitul bugetar admitand ca nu poate fi contracarat acest efect prin combaterea evaziunii fiscale, o colectare mai buna, absorbtie de fonduri europene, revenirea economiei etc. Pe de alta parte, daca masuri precum cele evocate ar da rezultate nu ar mai fi necesar sa faci conversia arieratelor in obligatiuni", a declarat pentru HotNews profesorul Daianu.

Arieratele reprezintă una dintre explicaţiile pentru care România înregistrează şi recesiune şi inflaţie ridicată, lanţul de întârzieri de plată fiind mai periculos decât deficitele mari, a exlicat la o conferinta guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. "Arieratele sunt una dintre explicaţiile pentru care avem şi recesiune şi inflaţie încă ridicată. Oricum este o problemă majoră a României pentru că este ca o boală contagioasă care se răspândeşte şi denaturează fondul economiei de piaţă, care este disciplina monetară, fiscală, plăţile la timp. Determină un lanţ de întârzieri de plată mai rele decât deficitele", a spus acesta.

Cat despre transformarea lor in obligatiuni, managing partnerul Macroanalitica, Laurian Lungu, admite ca e nevoie de indeplinirea catorva conditii. "Din punct de vedere economic sigur ca da, este o solutie. Aspectul principal insa

Laurian Lungu

Laurian Lungu

Foto: Hotnews

este recunoasterea explicita a arieratelor de catre autoritati. In cazul in care datoria este implicita, iar arieratele nu sunt formal recunoscute, autoritatile au o serie de avantaje. De exemplu pot atinge o tinta de deficit bugetar mai usor, au o discretie marita in ceea ce priveste selectia creditorilor pentru achitarea datoriei sau, pur si simplu, pot lasa valoarea reala a acestei datorii sa fie erodata de inflatie. Din punctul de vedere al autoritatilor operatiunea de securitizare a arieratelor este o analiza simpla cost-beneficiu in care timing-ul, situatia macroeconomica si vointa politica joaca un rol important. Desigur, pentru economie in general orice proces de recunoastere formala a arieratelor ar fi benefic", explica Lungu.