Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri seara, intr-un interviu pentru Realitatea TV, ca a cerut SRI-ului sa se ocupe de evaziunea fiscala la alimente, si in special de exporturile fictive, avertizandu-i astfel pe cei care "factureaza marfuri in Romania, au unul-doua birouri in Bulgaria, se duc si pun stampila ca au ajuns marfurile acolo si apoi cer TVA-ul inapoi de la Guvern".

Traian BasescuFoto: Presidency.ro

Seful statului a declarat ca Serviciul Roman de Informatii (SRI) are ca prioritate securitatea alimentara, iar una dintre responsabilitati este legata de evaziunea fiscala la alimente.

"Nu vreau sa intelegeti ca SRI-ul va fi responsabil de preturi, ci de (combaterea - n.red.) evaziunii fiscale cu marfuri alimentare, si in mod deosebit cu materie prima agricola - grau, porumb -, aceste exporturi fictive. Este un avertisment catre cei care fac urmatorul lucru: factureaza marfuri in Romania, au unul-doua birouri in Bulgaria, se duc si pun stampila ca au ajuns marfurile acolo si cer TVA-ul inapoi de la Guvern. Asta este noul mecanism... a aflat si Blejnar de curand si eu dinspre ei (ANAF - n.r.). Aceasta miscare a fost devoalata, este ultima din sirul mare de fantezii prin care se fura bani de la buget", a spus Traian Basescu.

In legatura cu rolul SRI in aceasta chestiune, presedintele a precizat ca "exista nevoia de a stapani aceasta evaziune generata de zilele de dupa productia agricola - graul figureaza exportat, se incaseaza TVA, dar graul nu s-a miscat din Romania. Acestui tip de evaziune trebuie sa-i punem capat".

Seful statului a mentionat ca "sunt metode combatere a acestui femomen, dar trebuie lucrat in parteneriat cu vecinii bulgari".