Senatul a adaoptat tacit legea de aprobare a Ordonantei de urgenta 117/2010, prin care incepand cu data de 1 ianuarie au fost aduse o serie de modificari Codului Fiscal, potrivit Avocatnet.ro. Comisia pentru buget-finante din Senat a elaborat o serie de amendamente la proiectul de lege, printre care se numara neimpozitarea tichetelor de masa, neplata de contributii sociale pentru sumele platite la fondurile de pensii facultative, in anumite limite, si eliminarea nedeductibilitatii cheltuielilor cu combustibilul.

Membrii Comisiei au decis eliminarea din Ordonanta de urgenta 117/2010 a articolului care prevedea prelungirea pana la data de 31 decembrie 2011 a nedeductibilitatii cheltuielilor cu combustibilul pentru "vehicule rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului".

De asemenea, senatorii din aceasta Comisie au decis si neimpozitarea tichetelor de masa, dupa ce prin Ordonanta 58/2010, intrata in vigoare la 1 iulie 2010, Guvernul a decis impozitarea tichetelor de masa acordate angajatilor.

Comisia pentru buget-finante arata ca aceste masuri au fost introduse intr-o perioada de constrangeri bugetare, iar prelungirea perioadei pana la data de 31 decembrie 2011 in care cheltuielile cu combustibilii sunt considerate nedeductibile si excluderea cheltuielilor cu tichetele de masa din categoria celor neimpozabile nu se mai justifica.

Totodata, senatorii au introdus un amendament pentru "clarificarea modului de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate". Acesta prevede aplicarea cotei de contributii sociale in cazul pensiilor de peste 740 doar pentru diferenta dintre veniturile din pensii aflate in plata si suma de 740 lei. Ordonanta de urgenta prevedea aplicarea cotei de contributii sociale pentru veniturile din pensii care depasesc 740 de lei, insa prin aplicarea acestei cote nu poate rezulta o pensie neta mai mica de 740 de lei.

Comisia de buget finante a eliminat si plata contributiilor sociale, in limitele de deductibilitate stabilite de lege, asupra sumelor platite cu titlu de contributii la fondurile de pensii facultative. Amendamentul propus are drept argument necesitatea economisirii, inclusiv prin incurajarea si promovarea participarii populatiei active la fondurile de pensii facultative, cresterea sustenabilitatii pe termen lung a sistemelor publice de pensii, stimularea cresterii numarului de participanti in sistemul de pensii facultative.

Proiectul de lege va fi trimis spre dezbatere la Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.

Proiect de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 117/2010 a fost inregistrat la Senat pentru dezbatere in data de 30 decembrie 2010, iar la 8 februarie 2011 a fost trimis pentru raport la Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital si pentru pentru aviz la Comisia economica, industrii si servicii.

La mijlocul lunii februarie, Comisia economica, industrii si servicii a transmis aviz negativ pentru proiectul de lege, iar in data de 8 martie Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital a depus un raport favorabil cu amendamente.

Proiectul de lege a inscris pe ordinea de zi a plenului Senatului in data de 16 si 21 martie.

Potrivit Avocatnet.ro, proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 117/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale a fost adoptat tacit de Senat, la data de 24 martie 2011, ca urmare a faptului ca, in sedinta anterioara, nu a intrunit numarul de voturi necesar adoptarii sau respingerii in nici una dintre situatiile de vot cerute de procedura.