Consultantul fiscal Cristian Radulescu a discutat online despre reesalonarea datoriilor la stat, masura adoptata recent de Guvern

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Joi, 24 martie 2011, 15:35 Economie | Finanţe & Bănci


Cristian Radulescu
Foto: TaxHouse
 documente
(24 Mar 2011) PDF, 167KB
Reesalonarea datoriilor la stat pentru persoanele fizice, firmele private si pentru cele de stat a fost recent adoptata de Guvern prin Ordonanta de urgenta. Normele de aplicare, inca in variante de lucru, vor detalia conditiile. Pe acest subiect, dar si pe alte subiecte de actualitate fiscala a discutat online cu cititorii HotNews.ro Cristian Radulescu, partener la companie specializata in fiscalitate Taxhouse.

Recent, Guvernul Romaniei a adoptat o Ordonanta de Urgenta care ofera posibilitatea persoanelor fizice si firmelor de stat si private sa isi reesaloneze datoriile la stat. Potrivit ordonantei, esalonarea se va face pe o perioada de pana la cinci ani, la cererea contribuabilului. Vezi in articol cele mai importante prevederi ale Ordonantei.
(vezi articolul din 22 martie)

Citeste cele mai importante prevederi ale Ordonantei de Urgenta:

 • Ordonanta de urgenta se aplica contribuabililor, persoane fizice sau juridice de drept public sau privat, indiferent de modul de organizare.
 • Pentru obligatiile fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, organele fiscale competente pot acorda, la cererea contribuabilului, inlesniri sub forma esalonarii la plata pe o perioada de cel mult 5 ani.
 • Esalonarea la plata nu se acorda pentru obligatiile fiscale de a caror plata depinde acordarea sau mentinerea unei autorizatii, acord sau alt act administrativ similar; impozite, taxe si alte sume ce se declara in vama; amenzile de orice fel care se fac venit la bugetul de stat; creantele stabilite de alte organe decat ANAF si transmise spre recuperare Agentiei Nationale de Administrare Fiscala; obligatiile fiscale care fac obiectul esalonarilor la plata cu o valoare totala mai mica decat limita stabilita prin normele metodologice de aplicare a ordonantei de urgenta.
 • Pentru a beneficia de reesalonarea datoriilor, contribuabilul trebuie sa depuna o cerere la Fisc, care va elibera un certificat de atestare fiscala in scopul acordarii esalonarii la plata.
 • Pentru acordarea esalonarii la plata a obligatiilor fiscale, contribuabilii trebuie sa sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, sa se afle in dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti, sa nu se afle in procedura de insolventa sau sa nu se afle in dizolvare.
 • Dupa primirea acordului de principiu, contribuabilii trebuie sa constituie garantii, care pot lua una din urmatoarele forme: consemnare de mijloace banesti la o unitate a Trezoreriei, scrisoare de garantie bancara, bunuri proprietatea contribuabilului, bunuri proprietate a unui terte persoane.
 • Pe perioada pentru care au fost acordate esalonari, pentru obligatiile fiscale esalonate la plata, se datoreaza si se calculeaza dobanzi, la nivelul stabilit potrivit Codului de procedura fiscala.
 • In termen de 30 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial a acestei ordonante, prin hotarare a Guvernului, se aproba normele metodologice de aplicare a acesteia. In normele metodologgice va fi mentionat un plafon sub care vor fi acceptate reesalonari - variante de lucru, 5.000 lei, 10.000 lei.

Cristian Radulescu - Precizari initiale despre prevederile Ordonantei de Urgenta


Procedura instituita de Ordonanta este una greoaie si nu este clarificata in totalitate la acest moment urmand a fi emise ordine pentru aplicarea acestei Ordonante, ceea ce inseamna ca nu poate fi aplicata imediat de catre contribuabili. In acelasi timp, reglementarea prezinta o serie de avantaje si dezavantaje pentru contribuabilii aflati in dificultate. Acestia sunt obligati sa documenteze situatia lor financiara pe baza unui program de restructurare sau redresare financiara sau a altor informatii, documente prezentate.

 • Avantajele, la o prima vedere, constau in:
1) faptul ca nu exista obligativitatea constitutirii de garantii pentru datoriile de pana la 20.000 RON pentru persoane juridice si 5.000 RON pentru persoane fizice;
2) dobanda de intarziere, in cazul in care garantiile se constituie din bani sau scrisoare de garantie bancara, este la nivelul de 0,03%pe zi, fata de nivelul actual de 0,04% pe zi;
3) faptul ca nu se datoreaza penalitatea de intarziere de 15% pentru datoriile al caror termen de 90 de zile de la scadenta se implineste dupa data depunerii cererii de esalonare;
4) se suspenda procedura de executare silita sau aceasta nu incepe pentru contribuabilii carora li s-a comunicat o decizie de esalonare.
5) perioada esalonarii poate fi de maximum 5 ani de zile.

 • Dezavantaje:
1) Instituirea unei reguli derogatorii cu privire la momentul compensarii datoriilor cu TVA de rambursat in cazul in care decontul de TVA este depus dupa data eliberarii certificatului de atestare fiscala si pana la momentul emiterii deciziei de esalonare.
2) Al doilea dezavantaj ar fi nivelul ridicat al garantiilor ce trebuie constituite, mai ales in situatia in care aceste garantii nu sunt constituite in bani sau scrisori de garantie bancara ci prin sechestru asigurator asupra bunurilor sau contract de ipoteca/ gaj in favoarea organului fiscal (statului) - nivelul garantiei, in aceasta situatie, ar trebui sa acopere sumele esalonate la plata, dobanzile datorate pe perioada esalonarii, plus un procent intre 10% (de la 1 an pana la 2 ani) si 40% (de la 4 la 5 ani) din sumele esalonate la plata in functie de perioada de esalonare.
3) datorarea unor penalitati de intarziere de 10% aplicate asupra sumelor esalonate la plata, precum si asupra dobanzilor datorate pe perioada esalonarii, aceasta reprezentand o situatie nemaintalnita pana acum de aplicare a penalitatilor asupra dobanzilor de intarziere.
4) In cazul instituirii executarii silite prin poprire, aceasta procedura de executare silita ar trebui suspendata in masura in care contribuabilului i se comunica o decizie de esalonare la plata, cu toate acestea sumele existente in cont la momentul comunicarii adresei de suspendare a executarii silite raman indisponibilizate, contribuabilul putand dispune de acestea numai pentru efectuarea de plati in scopul achitarii obligatiilor fiscale esalonate la plata si achitarii drepturilor salariale


Vezi aici raspunsurile lui Cristian Radulescu in cadrul altei intalniri online gazduita de HotNews.ro.
Vezi alte declaratii ale consultantului fiscal
- pe tema declaratiilor legate de impozitul pe profit
- pe tema consultarilor intre specialistii din domeniu si autoritatile publice
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Marian

  Buna ziua,
  Ce se intampla daca aceasta declaratie nu este depusa la timp dpdv civil si/sau penal ?
  Daca nu a fost depusa la timp se pot calcula penalizari retroactiv? Daca da, pe ce perioada si in ce cuantum?

  • Cristian Radulescu

   Nedepunerea declaratiei 200 constituie o contraventie ce se sanctioneaza printr-o amenda.

   • Cristian Radulescu

    Nivelul amenzii pentru nedepunerea declaratiilor se poate situa, pentru persoanele fizice, intre 500 si 1000 RON.

 • Întrebarea nr. 2 mbasa

  Niste cunostinte, rezidenti in Spania, au de plata din 2005 pana in 2010 o groaza de bani. Aici in tara si-au inchiriat 2 spatii catre o firma si catre o institutie. Si-au platit la zi impozitele de venit din cedarea folosintei bunurilor. Ei sunt beneficiari ai asigurarilor de sanatate acolo in Spania, fiind angajati direct acolo. Insa CNAS le-a dat lovitura acum, in plina criza (au datorii foarte mari) si le-a trimis decizii de impunere pe toti acesti ani.
  Am inteles ca daca nu locuiesc in Romania cel putin 183 zile pe an ar putea fi scutiti de aceste contributii.
  Altfel cum se explica dubla impunere care se practica aceleiasi persoane, atat in Romania (unde nu locuiesc si vin in vizita o data la 2-3 ani) cat si in Spania?! De ce trebuie sa plateasca asigurarile de sanatate aici (nu beneficiaza de servicii de sanatate) daca ei, fizic, sunt in Spania (de asemenea, asigurati?

  • Cristian Radulescu

   Din perspectiva impozitului pe venit datorat, in ceea ce priveste veniturile din inchirierea unor bunuri imobile aflate pe teritoriul Romaniei, trebuie mentionat faptul ca acesta se plateste in baza legislatiei romanesti (16%), indiferent daca proprietarul bunului imobil este o persoana romana sau nerezidenta, indiferent de prezenta acestui proprietar pe teritoriul Romaniei - in aceasta situatie, conventia de evitare a dublei impuneri lasa dreptul Romaniei de a impozita astfel de venituri.
   Din perspectiva contributiilor sociale, exista un regulament european in baza caruia trebuie sa se faca analiza la nivelul persoanei fizice pentru a determina, in functie de veniturile obtinute de aceasta din statul ei de origine si Romania, tara in care se datoreaza contributiile sociale. In situatia in care, in urma acestei analize, statul unde se datoreaza contributii sociale este statul de origine si nu Romania, poate exista obligatia persoanelor de a obtine un certificat (E101/E 102/ A1) emis de autoritatile din statul de origine la autoritatile romane.

 • Întrebarea nr. 3 mbasa

  Buna ziua,
  Va rog sa ma lamuriti ce pot face intrucat din 2004 incoace, CJASS Mures nu m-a notificat niciodata pana acum asupra obligatiilor de plata pe care le-as avea catre ei. Sunt persoana fizica (nu PFA!) care am dat spre inchiriere unei firme un spatiu, pe baza de contract. Impozitele sunt platite. De asemenea, sunt si angajat si angajatorul imi plateste asigurarile de sanatate.
  Inteleg ca sunt obligatii, dar CJASS nu aveau si ei obligatia sa ma notifice cel putin anual asupra cuantumului acestor plati, tocmai pentru a evita penalitatile? Acum cu ce sunt eu de vina ca doar acum m-au notificat?
  1) Cum pot evita plata penalitatilor atata timp cat eu nu am fost notificat pana acum?
  2) Platile pot fi reesalonate fara a-mi adauga alte penalitati?
  Ce ma sfatuiti sa fac?

  • Cristian Radulescu

   In baza prevederilor Legii 95/2006 contributia de sanatate nu se datoreaza asupra veniturilor din inchiriere in situatia in care persoana nu are incheiate mai mult de 5 contracte de inchiriere (ceea ce ar duce la impozitarea acestor venituri similar cu un PFA) si obtine in aceeasi perioada venituri din salarii (asupra carora se datoreaza obligatoriu contributia de sanatate). Concret, in aceasta situatie, nu ar trebui sa existe datoria reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate.

 • Întrebarea nr. 4 gnb

  buna ziua, am platit din urma o parte din datoria catre casa de sanatate OPSNAJ, dar suma cu tot cu penaliazari este inca neacoperita. Sunt PFA si domeniul in care profesez are de suferit din cauza crizei actuale, veniturile au fost drastic diminiuate, chiar am iesit in pierdere fiscala.Se poate esalona si acesta datorie sau numai datoriile directe catre ANAF! multumesc

  • Cristian Radulescu

   In baza prevederilor OUG 29/2011, pot face obiectul esalonarii obligatiile fiscale administrate de ANAF. La acest moment, precum si in perioada anterioara, contributiile de asigurari sociale de sanatate intra in administrarea ANAF si ca atare pot face obiectul esalonarii. In functie de nivelul obligatiei fiscale restante de asigurari sociale de sanatate, ar trebui efectuata o analiza pentru a identifica daca este benefica, in situatia dv concreta, acordarea acestor esalonari.

 • Întrebarea nr. 5 Andrei

  Buna ziua ,

  Am fost PF si am colaborat cu diverse firme pe baza de contract de mandat iar acum sunt PFA cu norma de venit.
  Nu am platit contributia la CNASS din 2005 deoarece pana anul acesta nu am stiut ca sunt obligat sa platesc aceste contributii.Nu am contract incheiat cu CNASS si nici nu am apelat vreodata la serviciile lor.Luna aceasta am primit instiintare de executare silita pentru neachitarea sumei datorate la CNASS plus penalizarile care sunt mai mari decat contributia iar termenul de achitare este de 15 zile.Deoarece nu am posibilitatea de a achita aceasta suma care exte foarte mare ma gandesc la varianta esalonarii.Pot fi esalonate si datoriile catre CNASS?Daca da, in cazul in care mi se aproba aceasta esalonare se vor mai calcula penalizari pentru suma datorata ?

  Multumesc,
  Andrei

  • Cristian Radulescu

   Pentru veniturile din activitati independente (venituri obtinute in baza unor contracte de mandat sau venituri obtinute de PFA, chiar si cu norma de venit), se datoreaza in mod obligatoriu contributia de asigurari sociale de sanatate, in baza prevederilor Legii 95/2006.
   Din punct de vedere al posibilitatii de esalonare a acestor datorii privind contributiile de asigurari sociale de sanatate, asa cum am explicat mai sus, pot face obiectul esalonarii in baza prevederilor OUG 29/2011. Pentru sumele esalonate trebuie constituita garantie si se vor datora dobanzi de intarziere la nivelul standard de 0,04% pe zi sau la un nivel mai redus, de 0,03% pe zi in situatia in care garantia este constituita in bani sau prin scrisori de garantie.
   In situatia in care se intarzie achitarea ratelor de esalonare se aplica o penalitate de 10% asupra ratelor de esalonare si dobanzilor datorate pe perioada esalonarii (0,04% sau 0,03%).

 • Întrebarea nr. 6 companie

  Buna ziua,

  Ordonanta prevede faptul ca nu pot fi esalonate acele datorii de absenta carora depinde emiterea unor autorizatii. Cum considerati ca va fi interpretat acest articol, avand in vedere ca exista o multime de autorizatii a caror eliberare este conditionata de prezentarea unui certificat de atestare fiscala fara datorii? De ex., cazul unei companii care are multiple activitati (de ex. productia de produse accizabile, dar si altele). Pentru obtinerea autorizatiei de productie in cazul produselor accizabile este necesara absenta datoriilor societatii (nu doar accizele, ci si cele aferente altor activitati). Este o asemenea companie exclusa din start de la beneficiul Ordonantei? Va multumesc

  • Cristian Radulescu

   Interpretarea dv. este corecta si cred ca actul normativ a tinut in acest sens sa includa si situatia producatorilor sau a celor care comercializeaza produse accizabile si sunt obligati la obtinerea unor autorizatii. Eventual, se mai pot aduce clarificari prin Ordinele de aplicare a acestei OUG (conform textului Ordonantei, urmeaza sa se aprobe in 10 zile)

 • Întrebarea nr. 7 alina

  Buna ziua,

  puteti explica va rog care sunt exact avantajele si dezavantajele aplicarii acestei noutati legislative. Pentru contribuabili si, respectiv, pentru bugetul de stat. Multumeasc

  • Cristian Radulescu

   Va rugam sa cititi comentariul introductiv, care acopera aceste aspecte.

 • Întrebarea nr. 8 andrei

  Buna ziua,

  exista si riscuri "ascunse" ale aplicarii acestei prevederi, pentru cei care solicita reesalonarea?
  Va multumesc anticipat.

  • Cristian Radulescu

   La nivel teoretic, la acest moment, puteti identifica dezavantajele in partea introductiva la discutia online. Din punct de vedere prectic, urmeaza sa vedem cum vor fi implementate astfel de acorduri de esalonare.

 • Întrebarea nr. 9 mihai

  Cum interpretati prevederea de la art.3, alin.2, lit.e din OUG 29/2011? Care sunt situatiile concrete avute in vedere de aceasta prevedere?

  • Cristian Radulescu

   Am raspuns la intrebarea " Datorii si autorizatii (Vineri, 25 martie 2011, 8:26) - companie [anonim] ", care acopera aceeasi situatie.

 • Întrebarea nr. 10 Adrian

  Amenzile pot face obiectul esalonarii la plata in baza OUG 29/2010?

  • Cristian Radulescu

   Conform prevederilor OUG29/2011, amenzile nu pot fi esalonate la plata.

 • Cristian Radulescu

  In primul rand, inainte de a raspunde la intrebari, vom prezenta o serie de explicatii legate de acest act normativ. Procedura instituita de Ordonanta este una greoaie si nu este clarificata in totalitate la acest moment urmand a fi emise ordine pentru aplicarea acestei Ordonante, ceea ce inseamna ca nu poate fi aplicata imediat de catre contribuabili. In acelasi timp, reglementarea prezinta o serie de avantaje si dezavantaje pentru contribuabilii aflati in dificultate. Acestia sunt obligati sa documenteze situatia lor financiara pe baza unui program de restructurare sau redresare financiara sau a altor informatii, documente prezentate. Avantajele, la o prima vedere, constau in: 1) faptul ca nu exista obligativitatea constitutirii de garantii pentru datoriile de pana la 20.000 RON pentru persoane juridice si 5.000 RON pentru persoane fizice; 2) dobanda de intarziere, in cazul in care garantiile se constituie din bani sau scrisoare de garantie bancara, este la nivelul de 0,03%pe zi, fata de nivelul actual de 0,04% pe zi; 3) faptul ca nu se datoreaza penalitatea de intarziere de 15% pentru datoriile al caror termen de 90 de zile de la scadenta se implineste dupa data depunerii cererii de esalonare; 4) se suspenda procedura de executare silita sau aceasta nu incepe pentru contribuabilii carora li s-a comunicat o decizie de esalonare.

 • Cristian Radulescu

  Avantaje - 5) perioada esalonarii poate fi de maximum 5 ani de zile. DEZAVANTAJE: 1) Instituirea unei reguli derogatorii cu privire la momentul compensarii datoriilor cu TVA de rambursat in cazul in care decontul de TVA este depus dupa data eliberarii certificatului de atestare fiscala si pana la momentul emiterii deciziei de esalonare. 2) Al doilea dezavantaj ar fi nivelul ridicat al garantiilor ce trebuie constituite, mai ales in situatia in care aceste garantii nu sunt constituite in bani sau scrisori de garantie bancara ci prin sechestru asigurator asupra bunurilor sau contract de ipoteca/ gaj in favoarea organului fiscal (statului) - nivelul garantiei, in aceasta situatie, ar trebui sa acopere sumele esalonate la plata, dobanzile datorate pe perioada esalonarii, plus un procent intre 10% (de la 1 an pana la 2 ani) si 40% (de la 4 la 5 ani) din sumele esalonate la plata in functie de perioada de esalonare. 3) datorarea unor penalitati de intarziere de 10% aplicate asupra sumelor esalonate la plata, precum si asupra dobanzilor datorate pe perioada esalonarii, aceasta reprezentand o situatie nemaintalnita pana acum de aplicare a penalitatilor asupra dobanzilor de intarziere.

 • Cristian Radulescu

  4) In cazul instituirii executarii silite prin poprire, aceasta procedura de executare silita ar trebui suspendata in masura in care contribuabilului i se comunica o decizie de esalonare la plata, cu toate acestea sumele existente in cont la momentul comunicarii adresei de suspendare a executarii silite raman indisponibilizate, contribuabilul putand dispune de acestea numai pentru efectuarea de plati in scopul achitarii obligatiilor fiscale esalonate la plata si achitarii drepturilor salariale

10636 vizualizari

 • declaratia 200 (Joi, 24 martie 2011, 15:53)

  Marian [anonim]

  Buna ziua,
  Ce se intampla daca aceasta declaratie nu este depusa la timp dpdv civil si/sau penal ?
  Daca nu a fost depusa la timp se pot calcula penalizari retroactiv? Daca da, pe ce perioada si in ce cuantum?
  • raspuns (Vineri, 25 martie 2011, 10:56)

   Cristian Radulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marian

   Nedepunerea declaratiei 200 constituie o contraventie ce se sanctioneaza printr-o amenda.
   • amenda (Vineri, 25 martie 2011, 11:04)

    Cristian Radulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristian Radulescu

    Nivelul amenzii pentru nedepunerea declaratiilor se poate situa, pentru persoanele fizice, intre 500 si 1000 RON.
 • plati CASS capsunari (Joi, 24 martie 2011, 16:24)

  mbasa [utilizator]

  Niste cunostinte, rezidenti in Spania, au de plata din 2005 pana in 2010 o groaza de bani. Aici in tara si-au inchiriat 2 spatii catre o firma si catre o institutie. Si-au platit la zi impozitele de venit din cedarea folosintei bunurilor. Ei sunt beneficiari ai asigurarilor de sanatate acolo in Spania, fiind angajati direct acolo. Insa CNAS le-a dat lovitura acum, in plina criza (au datorii foarte mari) si le-a trimis decizii de impunere pe toti acesti ani.
  Am inteles ca daca nu locuiesc in Romania cel putin 183 zile pe an ar putea fi scutiti de aceste contributii.
  Altfel cum se explica dubla impunere care se practica aceleiasi persoane, atat in Romania (unde nu locuiesc si vin in vizita o data la 2-3 ani) cat si in Spania?! De ce trebuie sa plateasca asigurarile de sanatate aici (nu beneficiaza de servicii de sanatate) daca ei, fizic, sunt in Spania (de asemenea, asigurati?
  • Raspuns (Vineri, 25 martie 2011, 11:03)

   Cristian Radulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mbasa

   Din perspectiva impozitului pe venit datorat, in ceea ce priveste veniturile din inchirierea unor bunuri imobile aflate pe teritoriul Romaniei, trebuie mentionat faptul ca acesta se plateste in baza legislatiei romanesti (16%), indiferent daca proprietarul bunului imobil este o persoana romana sau nerezidenta, indiferent de prezenta acestui proprietar pe teritoriul Romaniei - in aceasta situatie, conventia de evitare a dublei impuneri lasa dreptul Romaniei de a impozita astfel de venituri.
   Din perspectiva contributiilor sociale, exista un regulament european in baza caruia trebuie sa se faca analiza la nivelul persoanei fizice pentru a determina, in functie de veniturile obtinute de aceasta din statul ei de origine si Romania, tara in care se datoreaza contributiile sociale. In situatia in care, in urma acestei analize, statul unde se datoreaza contributii sociale este statul de origine si nu Romania, poate exista obligatia persoanelor de a obtine un certificat (E101/E 102/ A1) emis de autoritatile din statul de origine la autoritatile romane.
 • intarziere notificari cnass (Joi, 24 martie 2011, 16:35)

  mbasa [utilizator]

  Buna ziua,
  Va rog sa ma lamuriti ce pot face intrucat din 2004 incoace, CJASS Mures nu m-a notificat niciodata pana acum asupra obligatiilor de plata pe care le-as avea catre ei. Sunt persoana fizica (nu PFA!) care am dat spre inchiriere unei firme un spatiu, pe baza de contract. Impozitele sunt platite. De asemenea, sunt si angajat si angajatorul imi plateste asigurarile de sanatate.
  Inteleg ca sunt obligatii, dar CJASS nu aveau si ei obligatia sa ma notifice cel putin anual asupra cuantumului acestor plati, tocmai pentru a evita penalitatile? Acum cu ce sunt eu de vina ca doar acum m-au notificat?
  1) Cum pot evita plata penalitatilor atata timp cat eu nu am fost notificat pana acum?
  2) Platile pot fi reesalonate fara a-mi adauga alte penalitati?
  Ce ma sfatuiti sa fac?
  • raspuns (Vineri, 25 martie 2011, 11:22)

   Cristian Radulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mbasa

   In baza prevederilor Legii 95/2006 contributia de sanatate nu se datoreaza asupra veniturilor din inchiriere in situatia in care persoana nu are incheiate mai mult de 5 contracte de inchiriere (ceea ce ar duce la impozitarea acestor venituri similar cu un PFA) si obtine in aceeasi perioada venituri din salarii (asupra carora se datoreaza obligatoriu contributia de sanatate). Concret, in aceasta situatie, nu ar trebui sa existe datoria reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate.
 • casa OPSNAJ (Vineri, 25 martie 2011, 0:33)

  gnb [anonim]

  buna ziua, am platit din urma o parte din datoria catre casa de sanatate OPSNAJ, dar suma cu tot cu penaliazari este inca neacoperita. Sunt PFA si domeniul in care profesez are de suferit din cauza crizei actuale, veniturile au fost drastic diminiuate, chiar am iesit in pierdere fiscala.Se poate esalona si acesta datorie sau numai datoriile directe catre ANAF! multumesc
  • raspuns (Vineri, 25 martie 2011, 11:37)

   Cristian Radulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui gnb

   In baza prevederilor OUG 29/2011, pot face obiectul esalonarii obligatiile fiscale administrate de ANAF. La acest moment, precum si in perioada anterioara, contributiile de asigurari sociale de sanatate intra in administrarea ANAF si ca atare pot face obiectul esalonarii. In functie de nivelul obligatiei fiscale restante de asigurari sociale de sanatate, ar trebui efectuata o analiza pentru a identifica daca este benefica, in situatia dv concreta, acordarea acestor esalonari.
 • Contributii CNASS (Vineri, 25 martie 2011, 8:20)

  Andrei [anonim]

  Buna ziua ,

  Am fost PF si am colaborat cu diverse firme pe baza de contract de mandat iar acum sunt PFA cu norma de venit.
  Nu am platit contributia la CNASS din 2005 deoarece pana anul acesta nu am stiut ca sunt obligat sa platesc aceste contributii.Nu am contract incheiat cu CNASS si nici nu am apelat vreodata la serviciile lor.Luna aceasta am primit instiintare de executare silita pentru neachitarea sumei datorate la CNASS plus penalizarile care sunt mai mari decat contributia iar termenul de achitare este de 15 zile.Deoarece nu am posibilitatea de a achita aceasta suma care exte foarte mare ma gandesc la varianta esalonarii.Pot fi esalonate si datoriile catre CNASS?Daca da, in cazul in care mi se aproba aceasta esalonare se vor mai calcula penalizari pentru suma datorata ?

  Multumesc,
  Andrei
  • Raspuns (Vineri, 25 martie 2011, 11:42)

   Cristian Radulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei

   Pentru veniturile din activitati independente (venituri obtinute in baza unor contracte de mandat sau venituri obtinute de PFA, chiar si cu norma de venit), se datoreaza in mod obligatoriu contributia de asigurari sociale de sanatate, in baza prevederilor Legii 95/2006.
   Din punct de vedere al posibilitatii de esalonare a acestor datorii privind contributiile de asigurari sociale de sanatate, asa cum am explicat mai sus, pot face obiectul esalonarii in baza prevederilor OUG 29/2011. Pentru sumele esalonate trebuie constituita garantie si se vor datora dobanzi de intarziere la nivelul standard de 0,04% pe zi sau la un nivel mai redus, de 0,03% pe zi in situatia in care garantia este constituita in bani sau prin scrisori de garantie.
   In situatia in care se intarzie achitarea ratelor de esalonare se aplica o penalitate de 10% asupra ratelor de esalonare si dobanzilor datorate pe perioada esalonarii (0,04% sau 0,03%).
 • Datorii si autorizatii (Vineri, 25 martie 2011, 8:26)

  companie [anonim]

  Buna ziua,

  Ordonanta prevede faptul ca nu pot fi esalonate acele datorii de absenta carora depinde emiterea unor autorizatii. Cum considerati ca va fi interpretat acest articol, avand in vedere ca exista o multime de autorizatii a caror eliberare este conditionata de prezentarea unui certificat de atestare fiscala fara datorii? De ex., cazul unei companii care are multiple activitati (de ex. productia de produse accizabile, dar si altele). Pentru obtinerea autorizatiei de productie in cazul produselor accizabile este necesara absenta datoriilor societatii (nu doar accizele, ci si cele aferente altor activitati). Este o asemenea companie exclusa din start de la beneficiul Ordonantei? Va multumesc
  • raspuns (Vineri, 25 martie 2011, 11:14)

   Cristian Radulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui companie

   Interpretarea dv. este corecta si cred ca actul normativ a tinut in acest sens sa includa si situatia producatorilor sau a celor care comercializeaza produse accizabile si sunt obligati la obtinerea unor autorizatii. Eventual, se mai pot aduce clarificari prin Ordinele de aplicare a acestei OUG (conform textului Ordonantei, urmeaza sa se aprobe in 10 zile)
 • reesalonare si echitate fiscala (Vineri, 25 martie 2011, 8:45)

  Gabi Sincu [anonim]

  Salut Cristi,

  Vreau sa stiu si parerea ta pe urmatoarea tema legata de acest subiect: incalca sau nu aceasta ordonanta principiul echitatii fiscale?

  De ce nu se aplica doar obligatiilor fiscale ce iau nastere de la momentul aprobarii ordonantei inainte? Nu cumva legea ii incurajeaza pe cei care au fentat obligatia de a plati impozite si au pus statul in dificulatate de plata in detrimentul celor corecti?

  mersi
  • Raspuns (Vineri, 25 martie 2011, 12:13)

   Cristian Radulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gabi Sincu

   Salut, Gabi. Echitatea fiscala, ca principiu instaurat de Codul Fiscal, se refera la "impunerea diferita a veniturilor in functie de marimea acestora", la nivelul persoanelor fizice. Acest principiu ar trebui corelat cu politica fiscala a Guvernului, in functie de care se stabileste modalitatea de impozitare a veniturilor la nivelul persoanelor fizice (de exemplu, dezbateri pe tema cotelor de impozitare progresiva sau unica). Bineinteles ca aspectele ridicate de tine sunt corecte, si in mod normal o astfel de reglementare de esalonare la plata a datoriilor fiscale acumulate ar trebui insotita de o reglementare care sa permita o reducere a datoriilor fiscale pentru contribuabilii care isi achita datoriile catre stat, la timp.
 • avantaje (Vineri, 25 martie 2011, 9:27)

  alina [anonim]

  Buna ziua,

  puteti explica va rog care sunt exact avantajele si dezavantajele aplicarii acestei noutati legislative. Pentru contribuabili si, respectiv, pentru bugetul de stat. Multumeasc
  • raspuns (Vineri, 25 martie 2011, 11:23)

   Cristian Radulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui alina

   Va rugam sa cititi comentariul introductiv, care acopera aceste aspecte.
 • Intrebare (Vineri, 25 martie 2011, 9:30)

  andrei [anonim]

  Buna ziua,

  exista si riscuri "ascunse" ale aplicarii acestei prevederi, pentru cei care solicita reesalonarea?
  Va multumesc anticipat.
  • raspuns (Vineri, 25 martie 2011, 11:24)

   Cristian Radulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui andrei

   La nivel teoretic, la acest moment, puteti identifica dezavantajele in partea introductiva la discutia online. Din punct de vedere prectic, urmeaza sa vedem cum vor fi implementate astfel de acorduri de esalonare.
 • Esalonare (Vineri, 25 martie 2011, 10:06)

  mihai [anonim]

  Cum interpretati prevederea de la art.3, alin.2, lit.e din OUG 29/2011? Care sunt situatiile concrete avute in vedere de aceasta prevedere?
  • Raspuns (Vineri, 25 martie 2011, 11:26)

   Cristian Radulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihai

   Am raspuns la intrebarea " Datorii si autorizatii (Vineri, 25 martie 2011, 8:26) - companie [anonim] ", care acopera aceeasi situatie.
 • Reesalonare (Vineri, 25 martie 2011, 10:26)

  Adrian [anonim]

  Amenzile pot face obiectul esalonarii la plata in baza OUG 29/2010?
  • Raspuns (Vineri, 25 martie 2011, 11:27)

   Cristian Radulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian

   Conform prevederilor OUG29/2011, amenzile nu pot fi esalonate la plata.
 • Explicatii legate de Actul Normativ (Vineri, 25 martie 2011, 10:38)

  Cristian Radulescu [hotnews.ro]

  In primul rand, inainte de a raspunde la intrebari, vom prezenta o serie de explicatii legate de acest act normativ. Procedura instituita de Ordonanta este una greoaie si nu este clarificata in totalitate la acest moment urmand a fi emise ordine pentru aplicarea acestei Ordonante, ceea ce inseamna ca nu poate fi aplicata imediat de catre contribuabili. In acelasi timp, reglementarea prezinta o serie de avantaje si dezavantaje pentru contribuabilii aflati in dificultate. Acestia sunt obligati sa documenteze situatia lor financiara pe baza unui program de restructurare sau redresare financiara sau a altor informatii, documente prezentate. Avantajele, la o prima vedere, constau in: 1) faptul ca nu exista obligativitatea constitutirii de garantii pentru datoriile de pana la 20.000 RON pentru persoane juridice si 5.000 RON pentru persoane fizice; 2) dobanda de intarziere, in cazul in care garantiile se constituie din bani sau scrisoare de garantie bancara, este la nivelul de 0,03%pe zi, fata de nivelul actual de 0,04% pe zi; 3) faptul ca nu se datoreaza penalitatea de intarziere de 15% pentru datoriile al caror termen de 90 de zile de la scadenta se implineste dupa data depunerii cererii de esalonare; 4) se suspenda procedura de executare silita sau aceasta nu incepe pentru contribuabilii carora li s-a comunicat o decizie de esalonare.
 • continuare - Avantaje si Dezavantaje (Vineri, 25 martie 2011, 10:48)

  Cristian Radulescu [hotnews.ro]

  Avantaje - 5) perioada esalonarii poate fi de maximum 5 ani de zile. DEZAVANTAJE: 1) Instituirea unei reguli derogatorii cu privire la momentul compensarii datoriilor cu TVA de rambursat in cazul in care decontul de TVA este depus dupa data eliberarii certificatului de atestare fiscala si pana la momentul emiterii deciziei de esalonare. 2) Al doilea dezavantaj ar fi nivelul ridicat al garantiilor ce trebuie constituite, mai ales in situatia in care aceste garantii nu sunt constituite in bani sau scrisori de garantie bancara ci prin sechestru asigurator asupra bunurilor sau contract de ipoteca/ gaj in favoarea organului fiscal (statului) - nivelul garantiei, in aceasta situatie, ar trebui sa acopere sumele esalonate la plata, dobanzile datorate pe perioada esalonarii, plus un procent intre 10% (de la 1 an pana la 2 ani) si 40% (de la 4 la 5 ani) din sumele esalonate la plata in functie de perioada de esalonare. 3) datorarea unor penalitati de intarziere de 10% aplicate asupra sumelor esalonate la plata, precum si asupra dobanzilor datorate pe perioada esalonarii, aceasta reprezentand o situatie nemaintalnita pana acum de aplicare a penalitatilor asupra dobanzilor de intarziere.
 • continuare - Dezvantaje (Vineri, 25 martie 2011, 10:52)

  Cristian Radulescu [hotnews.ro]

  4) In cazul instituirii executarii silite prin poprire, aceasta procedura de executare silita ar trebui suspendata in masura in care contribuabilului i se comunica o decizie de esalonare la plata, cu toate acestea sumele existente in cont la momentul comunicarii adresei de suspendare a executarii silite raman indisponibilizate, contribuabilul putand dispune de acestea numai pentru efectuarea de plati in scopul achitarii obligatiilor fiscale esalonate la plata si achitarii drepturilor salariale
 • Esalonare (Vineri, 25 martie 2011, 11:01)

  anonim [anonim]

  (1) Credeti ca un contribuabil care esaloneaza obligatii fiscale in sume foarte mari in baza prevederilor OUG 29 ar fi avantajat, sau mai degraba nu? (tinand cont ca la valoarea datoriilor supuse esalonarii se vor datora in continuare dobanzi de 0.03%, iar garantia care trebuie constituita poate ajunge la 140% din sumele esalonate si dobanzile aferente).

  (2) Care este parerea dumneavoastra vis-a-vis de aplicabilitatea practica a prevederilor OUG 29? Vor putea fi acestea aplicate cu usurinta de catre contribuabilii cu datorii restante, tinand cont de conditiile de obtinere si mentinere a valabilitatii esalonarii - care sunt restrictive la prima vedere -precum si de formalitatile care par numeroase?
  • Raspuns (Vineri, 25 martie 2011, 12:07)

   Cristian Radulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui anonim

   1) Intr-adevar, facilitatea de reducere a dobanzii de la 0,04% la 0,03% nu poate constitui un beneficiu material la nivelul societatii, tinand cont ca in aceasta situatie societatea ar trebui sa constituie o garantie in bani sau prin emiterea unei scrisori de garantie bancara (si deci sa indisponibilizeze sume de bani in echivalentul datoriilor). Ca atare, in situatia in care societatea dispune de sume in numerar de aproximativ echivalentul datoriilor cu obligatiile fiscale, se poate dovedi mai eficienta solutia platii directe a acestor datorii, ceea ce ar duce la evitarea aplicarii dobanzilor de intarziere, sau a crearii unui depozit bancar ce ar aduce prin dobanda un beneficiu potential mai mare de 0,01% pe zi. In aceasta situatie, esalonarea se poate dovedi eficienta doar din perspectiva faptului ca produce suspendarea executarii silite sau nu conduce la inceperea acestei proceduri.

   2) In practica, intr-adevar, aceasta procedura se poate dovedi greoaie din punct de vedere administrativ, urmand sa analizam Ordinele ce pot aduce clarificari la OUG, precum si interpretarea in practica a autoritatilor fiscale.
 • Ordonanta Urgenta Esalonare (Vineri, 25 martie 2011, 11:18)

  Ana-Maria [anonim]

  Buna ziua,
  Vreau sa stiu pe ce criterii se stabileste daca o pj se incadreaza pt esalonare (conditiile exprimate in ordonanta mi se par foarte vagi) si ce reprezinta mai exact dificultatile de plata (lipsa numerar sau intarzierile deja acumulate) in care tb sa se afle o firma pentru a fi acceptata spre esalonare.
  De asemenea, in cele maxim 60 zile de la depunerea cererii si pana la aprobarea ei, se vor acumula penalitati?
  Multumesc.
  • Raspuns (Vineri, 25 martie 2011, 11:52)

   Cristian Radulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ana-Maria

   Din pacate, criteriile legate de demonstrarea situatiei de dificultate financiara in care se regaseste societatea nu sunt suficient detaliate in OUG 29/2011. Speram ca aceste aspecte sa fie clarificate prin Ordinele ce urmeaza a fi emise in baza OUG.
   Potrivit art.11 alin.4 nu se datoreaza penalitati de intarziere pentru obligatiile fiscale esalonate la plata (deci, in urma unei decizii favorabile de acordare a esalonarii la plata) al caror termen de 90 de zile de la scadenta se implineste dupa data depunerii cererii de esalonare. Ar trebui clarificat in plus, prin Ordinele ce se vor emite in baza OUG daca aceasta prevedere se refera doar la penalitatea de 15% sau si la penalitatea de 5%.
   Cu toate acestea, nu exista o prevedere expresa prin care sa se scuteasca dobanzile de intarziere intre momentul depunerii cererii si cel al aprobarii ei.
 • exemplu concret (Vineri, 25 martie 2011, 11:38)

  nicoleta [anonim]

  buna ziua,
  puteti sa dati un ex concret privind nivelul garantiei in situatia in care datoriile catre stat ale unei pers juridice sunt in valoare de 90.000 ron?firma intruneste toate conditiile pentru a beneficia de esalonarea datoriilor.
  multumesc!
  • Raspuns (Vineri, 25 martie 2011, 11:57)

   Cristian Radulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui nicoleta

   Exista doua situatii:
   1. Garantia se constituie doar din mijloace banesti si scrisori de garantie bancara si atunci, in aceasta situatie, garantia trebuie sa acopere suma de 90.000 RON (in cazul unei decizii favorabile de esalonare la plata) si dobanda de intarziere de 0,03% pe zi calculata pe perioada de esalonare.
   2. Garantia nu este constituita doar din mijloace banesti si scrisori de garantie (de exemplu, prin instruirea unui sechestru asiguratoriu asupra bunurilor), situatie in care garantie trebuie sa acopere suma de 90.000 RON (in cazul unei decizii favorabile de esalonare la plata) si dobanda de intarziere de 0,04% pe zi calculata pe perioada de esalonare plus un procent intre 10% si 40% din suma de 90.000 RON esalonata la plata.
 • esalonare datorii fisc (Luni, 11 iulie 2011, 20:32)

  NICOLETA [anonim]

  Buna ziua,am o restanta la fisc de 830 ron,in urma unui contr de colaborare(firma a platit doar 10%).Fiscul mi-a blocat contul de salariu ,dar nici banii nu i-a luat din cont.Banca unde am contul nu a virat banii din cont,iar la fisc suma creste.Am fost la fisc pt esalonarea datoriilor dar nici nu au vrut sa asculte,doamna de la ghiseu m-a trimis la domnul care se ocupa cu esalonarea datoriilor dar acesta m-a expediat urgent,spunandu-mi ca legea nu este corecta ,nu am dreptul la esalonare,aceasta fiind valabila de la datotrii >de 5000ron la pers fizice.Vreau sa stiu daca pot face esalonarea datoriilor,intrucat banii din cont sunt pt intretinerea familiei.Multumesc
 • intrebare (Marţi, 20 septembrie 2011, 13:03)

  stefanescu eduard [anonim]

  buna ziua

  sunt administratorul unei de de productie mobilier; am de dat la finante suma de 53000 ron ,[ impozit profit ,tva,salarii etc].cei de la finante au trimis scrisoare oficiala la toti beneficiari mei precum ca tot ce se factureaza se va trimite la trezorerie,
  In prezent firma are contracte in derulare iar la beneficiari le este teama sa trimita avansul deoarece trebuie sa-l dea la stat. Am declaratii depuse,nu sunt in insolventa,nu am alte datorii decit cele de la finante .
  Daca fac o reesalonare a datoriilor beneficiarul mai are obligatia sa trimita avansul la finante .
  as vrea o reesalonare pe 1 an de zile.
 • datori la fisc (Marţi, 18 octombrie 2011, 12:37)

  erzsebet [anonim]

  buna ziua,am o intrebare catre dumneavoastra,am doua baieti amindoua au fost angajat la armata ca soldat voluntar dar ei au avut un contract de 4 ani si au dat demisia inainte de contract motivele nu vrea sa scriu aici,si acum au primit somatie fiecare cu 5035 de ron datori la fisc,spuneti va rog ce putem face pentru ca ei nu au un loc de munca si nu stiu cum putem plati datoria asta ,am fost la fisc si acolo au zis ca putem pune cerere sa platim lunar cit putem dar daca platim cite 200 de lei lunar datoria tot ramane ca dobinda e foarte mare,de la iulie pana acum sa marit datoriile cate 1000lei.si ce o sa intimpla daca nu platim?ei nu au nimic in numele lor ,locuiesc cu parinti.ajutati va rog.VA MULTUMES!
 • recalcularea dupa un an taxei vamale anti domping (Joi, 25 octombrie 2012, 19:58)

  petru [anonim]

  cum se procedeaza si daca se pot reesalona plata acestor sume. multumesc
 • datorie catre statul spaniol (Joi, 12 decembrie 2013, 21:08)

  mada [anonim]

  buna ziua ma numesc madalina.sotul meu a lucrat in spania ca autonom,a platit 2luni la stat contributia,neavand de lucru sa intors in romania dupa un an am venit eu in spania,descoperind ca sotul meu are o datorie catre stat de 4500euro.cum il poate afecta in romania ptr ca nu are de unde plati suma aceasta ce se poate intampla
 • garantii pt anaf (Marţi, 13 mai 2014, 21:06)

  Stupar D [anonim]

  Se poate garanta la anaf cu un teren pe care exista o cladire fara autorizatie? multumesc!
 • reesalonare datorii (Sâmbătă, 31 mai 2014, 11:26)

  adrian [anonim]

  Buna ziua.Am o datorie la ANAF de 25842,in data de 17.03.2014.In data de 29.05.2014 am fost informat de la ANAF ca pe lana datoria pe care o am ,s-au mai adaugat inca 10.000 lei.Pot oare cere reesalonarea datoriei,in conditiile in care detin o Intreprindere Individuala?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by