Bugetul general consolidat a inregistrat in primele doua luni ale anului un deficit de 2,3 miliarde de lei, adica 0,4% din Produsul Intern Brut (PIB), dupa ce in ianuarie s-a inregistrat un excedent de 819 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP). Conform datelor prezentate, cheltuielile bugetare au fost de 29,8 miliarde de lei, in vreme ce veniturile au ajuns la 27,5 miliarde de lei.

Datele prezentate arata ca veniturile estimate la bugetul general consolidat sunt cu 8,3% mai mari decat cele din perioada similara a anului trecut, iar cheltuielile s-au redus cu 4,4%.

La capitolul venituri, incasarile din taxa pe valoare adaugata au urcat cu 33,5%, cele din accize cu 12,9%, iar veniturile nefiscale cu 15,7%. In acelasi timp, sumele incasate din impozitul pe profit au scazut in termeni nominali cu 16,7% fata de perioada similara a anului precedent, iar incasarile din impozitul pe venit s-au diminuat cu 6,0%.

Pe partea de cheltuieli, Ministerul Finantelor arata ca cele de personal s-au redus cu 22,5% comparativ cu perioada similara din 2010, iar subventiile si cheltuielile cu asistenta sociala au scazut cu 18,6%, respectiv 4,1%.

Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 59% fata de luna anterioara, la 1,62 miliarde de lei. In perioada similara a anului trecut, platile pentru proiectele finantate din fonduri se ridicau la 188 milioane de lei.

Cheltuielile cu dobanzi au crescut cu 35,6% ca urmare a datoriei contractate pentru finantarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si a celor curente.

In acelasi timp, cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe primele doua luni in suma de 3,7 miliarde de lei, respectiv 0,7% din PIB.