Arieratele statului la nivel central au fost aproape eliminate, iar la nivel local legislatia permite un control mai bun, astfel ca in viitorul acord atentia va fi orientata spre datoriile companiilor de stat, care sunt o problema serioasa, a afirmat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, potrivit Mediafax.

"La nivel central si la nivelul asigurarilor sociale suntem foarte aproape sa eliminam in totalitate arieratele. Este o realizare foarte importanta in cadrul programului. Vrem sa ne asiguram ca in viitor facturile neplatite sunt achitate inainte ca ele sa devina arierate", a declarat Franks.

El a aratat ca cea mai mare problema in viitorul program o constituie arieratele din sectorul companiilor de stat, care sunt cu mult mai mari decat cele guvernamentale.

"Este o zona (arieratele companiilor de stat - n.r.) pe care nu ne-am axat in acordul actual si asupra careia ne vom indrepta atentia in viitor", a spus Franks.

Oficialul FMI a adaugat ca sunt mai multe metode prin care poate fi rezlvata problema arieratelor acumulate de companiile de stat.

Prima solutie ar fi ca societatea respectiva sa devina viabila din punct de vedere financiar, astfel incat sa aiba suficienti bani pentru a plati datoriile.

In cazul in care o astfel de solutie nu va putea fi realizabila, exista varianta unui acord cu creditorii pentru restructarea datoriilor sau, in ultima instanta, declararea falimentului.

"Arieratele din acest sector sunt cu mult mai mari decat cele de la nivel central. Este o problema serioasa, care trebuie rezolvata, dar va necesita timp pentru a dezvolta intreaga strategie", a continuat seful misiunii FMI in Romania.

Franks a reiterat ca FMI nu va impunce conditii privind privatizarea anumitor companii de stat, decizia privind vanzarea, restructurarea sub actionariatul statului sau inchiderea acestora apartinand statului.

In noul acord cu FMI, lista societatilor de stat monitorizate va fi extinsa prin includerea unor companii precum Tarom, Posta Romana, Oltchim, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Electrica Transilvania Nord pentru a fi urmarite atat pierderile, cat si arieratele.

Guvernul s-a angajat prin scrisoarea de intentie transmisa FMI, document prezentat de MEDIAFAX in luna februarie, sa vanda pachetele majoritare de actiuni la cateva companii din sectorul energetic, daca nu va reusi sa infiinteze in acest an Electra si Hidroenergetica, si, in acelasi timp, sa pregateasca cedarea unor participatii minoritare la societatile care urmau sa faca parte din cele doua companii.