​Episoadele de atac asupra monedei nationale se soldeaza cu infierari in presa si la televizor a speculatorilor rai cu suflet negru care ataca leul si piciorul de plai mioritic.

Situatia nu este atat de simpla. Sa luam o situatie ipotetica:

1 - dobanzile la euro sunt minuscule, 2% - 3%;

2 - un investitor observa ca dobanzile la lei sunt de 7% (sau 8% la fondurile monetare), iar leul este stabil sau se apreciaza fata de euro;

3 - vine cu 10 milioane euro, ii schimba in lei (cursul se apreciaza sau mai rau, BNR cumpara euro pentru ca leul sa nu se aprecieze prea tare), ii plaseaza cu 8% pe an;

4 - cand isi face exit-ul, vinde leii (cursul e stabil, nu uitati), recupereaza aceeasi suma in euro (sau mai mare, daca leul se apreciaza), isi ia inclusiv dobanda de 8% p.a. si pleaca fericit cu un randament greu de obtinut in tara de origine.

Operatia se numeste carry-trade. Cand exit-ul de la punctul 4 se face in turma si cumparari masive de euro si vanzari de lei, leul se devalorizeaza brusc si ziarele incep sa identifice omul negru - speculatorii, fara a se vedea ca de fapt, au existat un intreg set de disfunctionalitati (cursuri incorecte, necorectate de diferentialul de dobanzi) care s-au acumulat in timp si culmineaza cu "atacul speculativ".

Citeste si comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.