În ultimul trimestrul al anului trecut, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) – altfel spus ponderea populaţiei ocupate în populaţia totală - a fost de 57,9%, arata datele remise HotNews de catre INSSE. Potrivit ministrului Ioan Botis, Romania trebuie sa ajunga la o rata a ocuparii de 64-65% pentru a putea alimenta conturile fondului de pensii si a le achita. Rata şomajului BIM a fost de 7,3%. Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 20-64 ani a fost de 62,3%, la o distanţă de 7,7 puncte procentuale faţă de ţinta naţională de 70% stabilită în contextul Strategiei Europa 2020, mai spun oficialii Statisticii.

În trimestrul al patrulea din 2010, populaţia activă a României era de 9,76 milioane de persoane, din care, 9,05 milioane erau ocupate şi 714.000 erau şomeri BIM. Rata şomajului în sens BIM - utilizand metodologia Biroului International al Muncii- reprezintă ponderea şomerilor BIM în populaţia activă. Şomerii în sens BIM sunt

rata de activitate

rata de activitate

Foto: Hotnews

persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele 3 condiţii: nu au un loc de muncă; sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni; s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni

Raportul de dependenţă economică (numărul persoanelor inactive şi în şomaj ce revin la 1000 persoane ocupate) a fost de 1367‰, mai ridicat pentru persoanele de sex feminin (1728‰), precum şi pentru cele din mediul rural (1429‰).

  • Rata de activitate a populaţiei în vârstă de muncă a fost de 62,6%.

De 10-15 ani, România are o rată de ocupare în câmpul muncii de 58%, iar dacă aceasta nu va ajunge la 64-65%, vor fi probleme mari, pentru că statul se află în imposibilitatea de a plăti pensii, potrivit ministrului Muncii, Nelu Ioan Botiş. "Dacă noi nu vom reuşi să creştem acea rată de ocupare, pe care eu o tot reclam. Noi stăm la o rată de ocupare de 58% de 10-15 ani. Nu avem, din păcate, capacitatea de a dinamiza piaţa muncii şi să creştem peste acea rată de ocupare. Din 10 milioane de persoane, populaţie activă, doar 5,8 milioane contribuie. Dacă nu trecem

rata de ocupare

rata de ocupare

Foto: Hotnews

spre 64-65% avem probleme foarte mari pe viitor, pentru că nu pot să alimentezi conturile şi să plăteşti pensiile. În cazul aceasta trebuie să măreşti vârsta de pensionare sau să creşti contribuţiile sau să te împrumuţi. Nu sunt multe soluţii. Aceasta este şi ideea în care schimbăm Codul muncii şi încercăm să dinamizăm piaţa muncii.", a declarat ministrul Muncii la conferinţa Mediafax Talks about Private Pensions.

  • Gradul de ocupare era mai mare pentru bărbaţi  decat pentru femei

Ponderea populatiei active în vârstă de 15-64 ani în populaţia totală a crescut fata de trimestrul anterior, (+0,5 puncte procentuale), dar a scazut in ritm anual comparativ cu trimestrul al patrulea din 2009 (-2,3 puncte procentuale).

Gradul de ocupare era mai mare pentru bărbaţi (64,7%, faţă de 51,0% pentru femei) şi aproximativ egal pe

rata de activitate, rural

rata de activitate, rural

Foto: Hotnews

cele două medii de rezidenţă (57,9% în mediul urban şi 57,8% în mediul rural). Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) era de 22,5%.

Rata şomajului BIM a fost de 7,3%, în creştere faţă de trimestrul anterior (6,9%) şi în scădere faţă de trimestrul corespunzător din anul precedent (cu o rată a şomajului de 7,5%).

  • Rata şomajului BIM - nivelul cel mai ridicat în rândul tinerilor

Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale şomajului BIM a fost de 1,4 puncte procentuale (7,9% pentru bărbaţi faţă de 6,5% pentru femei), iar pe medii rezidenţiale, de 4,0 puncte procentuale (9,0% pentru mediul urban, faţă de 5,0% pentru mediul rural). Rata şomajului BIM avea nivelul cel mai ridicat (22,8%) în rândul tinerilor (15-24 ani).