Băncile de economii din Spania au avut luni un termen limita pentru ai prezenta Bancii Centrale calendarul si strategia privind majorarea de capital conform noilor reglementări, se arata intr-un comunicat al Bancii Spaniei. Banca Centrala va studia aceste planuri pana cel tarziu 14 aprilie, cand isi va face cunoscut punctul de vedere. In final, 30 septembrie este termenul limită pentru banci pentru a pune in aplicare planurile de recapitalizare.

Deocamdata, conform Reuters, singurii investitori privaţi care s-au oferit să investească în băncile regionale de economii sunt fondurile suverane de investiţii din Qatar şi Abu Dhabi. Sâmbătă, Banca Centrală a Norvegiei a anunţat că ar putea investi în băncile mai mici din Spania.

Guvernul a cerut băncilor de economii nelistate să obţină capital privat ori listarea la bursă, ori investiţii în acţiuni, ori naţionalizarea. Potrivit presei locale, unele banci par deja impacate cu gandul nationalizarii. Posibilii investitori sunt îngrijoraţi de activele imobiliare reale şi creditele

Necesarul bancilor spaniole

Necesarul bancilor spaniole

Foto: Banca Centrala a Spaniei

acordate dezvoltatorilor, care fac parte din bilanţurile băncilor, după ce bula imobiliară s-a spart în urmă cu trei ani.

Reprezentantii Asociaţiei băncilor de economii din Spania (CECA) a colindat Asia şi Orientul Mijlociu căutând promisiunea unor investiţii, în special de la fondurile suverane din statele bogate în petrol. Directorul CECA, Jorge Gil, a declarat pentru Reuters că în timpul turneului din Orientul Mijlociu, în Kuweit s-a simţit "foarte încrezător" că băncile listate vor obţine oferte concrete de investiţii, deşi au apărut puţine deocamdată. Din partea Quatarului au fost promisi in februariei 300 milioane de euro în băncile de economii iar Abu Dhabi a anunţat că intentioneaza sa investeasca 150 milioane de euro într-o bancă de economii.

Săptămâna trecută, agenţia de evaluare financiară Moody's a coborât ratingurile pentru datoriile şi depozitele unui număr de 30 de bănci şi case de economii spaniole, consecinţă directă a retrogradării ratingului Spaniei la "Aa2".

Agenţia a estimat că băncile spaniole ar putea avea nevoie de 50 de miliarde de euro petru a îndeplini noile norme de capital, în condiţiile în care Banca centrală a Spaniei estimează că un număr de 12 bănci şi case de economii vor avea nevoie de doar 15,2 miliarde de euro.