Standard & Poor's a avertizat ca ar putea opera o noua retrogradare a ratingului Portugaliei, la cateva zile dupa ce agentia de evaluare financiara a redus cu doua trepte rating-ul suveran al tarii, potrivit AFP.

"Pe baza informatiilor si proiectiilor disponibile, credeam ca ratingul Portugaliei ar putea fi redus cu inca o treapta", se arata intr-un comunicat al S&P. "Acest lucru ar putea avea loc in aceasta saptamana", in functie de rezultatul discutiilor la nivel european cu privire la Mecanismul European de Stabilitate Financiara, ce va fi creat pentru a oferi asistenta financiara statelor din zona euro aflate in dificultate, mai arata reprezentantii agentiei.

De asemenea, agentia a coborat cu cel putin doua trepte ratingul a cinci banci portugheze: Caixa Geral de Depositos, Santander Totta, BES, BPI si Millennium BCP.

"Actiunea reflecta impactul direct al coborarii cu doua trepte a ratingului Portugaliei asupra acelor banci portugheze care anterior beneficiau de un rating similar sau chiar mai mare decat ratingul suveran, respectiv Santander Totta, CGD, BES si BPI", a declarat Elena Iparraguirre, analistul Standard & Poor's.

"In plus, actiunea se bazeaza pe deteriorarea profilurilor financiare ale bancilor portugheze ca urmare a faptului ca mediul economic si financiar din Portugalia va deveni mai dificil", a adaugat analistul.

Joi, agentia de evaluare financiara a redus cu doua trepte rating-ul suveran al Portugaliei, de la "A minus" la "BBB", din cauza "gradului sporit de incertitudine politica" creat de demisia sefului guvernului.

La summitul UE de la Bruxelles de vineri, premierul demisionar portughez Jose Socrates a insistat ca tara sa nu are nevoie de un plan de salvare.

Jose Socrates si-a prezentat demisia saptamana trecuta, dupa ce Parlamentul a respins masurile de austeritate propuse de guvern. El a avertizat ca o eventuala criza politica ar avea "consecinte dezastruoase" pentru tara.