Banca Centrala a Portugaliei a avertizat ca noi masuri de austeritate vor fi necesare pentru acoperirea deficitului, se arata intr-un raport postat pe site-ul institutiei. Avertismentul pune o presiune suplimentara asupra Parlamentului, care a fortat demisia guvernului prin respingerea unui nou plan de austeritate. Potrivit documentului citat, există riscul ca Portugalia sa nu isi atinga obiectivele fiscale propuse. In plus, Banca centrală a redus previziunile de creştere pentru 2011 la -1,.4% faţă de 1,3% la cat estimase anterior cresterea economiei.

Agenţia de evaluare financiară Standard and Poor's a coborât marţi ratingul Portugaliei, cu o treaptă după clarificarea termenilor conform cărora statele membre UE vor putea să se împrumute de la Mecanismul European de Stabilitate (ESM), informează un comunicat de presă. În cazul Portugaliei, S&P a retrogradat ratingurile suverane la “BBB minus /A-3” de la “BBB/A-2”, perspectiva asociată fiind negativă. Este pentru a doua oară în decurs de o săptămână când S&P decide să coboare ratingul Portugaliei.

Guvernul Socrates (ramas pana vineri in functie) a prezentat la 11 martie noul plan de austeritate, acesta incluzand îngheţarea pensiilor, impozitarea pensiilor de peste 1500 de euro, reducerea cheltuielilor pentru sănătate şi cateva servicii sociale, amânarea unor proiecte de infrastructură precum şi o importantă reformă a pieţei muncii.

Ministrul luxemburghez Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogrupului a avertizat autoritatile portugheze ca nu li se va permite luxul ne-efectuarii de economii bugetare. „Este evident că există angajamente care au fost luate de Portugalia şi nu este posibil ca ţara să se îndepărteze de acestea”, a avertizat Juncker, pe marginea reuniunii miniştrilor europeni de finanţe.