Pericolul raspandirii crizei datoriilor la alte tari din zona euro sau din Uniunea Europeana nu este nesemnificativ, este de parere Lorenzo Bini Smaghi, membru al comitetului executiv al Bancii Centrale Europene (BCE), citat de Bloomberg.

"Principala sursa de ingrijorare este reprezentata de interactiunea dintre dezechilibrele fiscale, riscurile unei scaderi economice si dificultatile pe care le au bancile in a-si asigura necesarul de finantare. Desi aceasta interactiune se limiteaza la un numar mic de state din zona euro, care au o pondere redusa in Produsul Intern Brut al UE si al zonei euro, riscul de contagiune la alte tari din UE si zona euro nu este nesemnificativ", a declarat Smaghi.

Totodata, el s-a declarat surprins sa vada cat de repede sunt uitate lectiile crizei, adaugand ca riscul de contagiune trebuie sa faca parte din orice evaluare sistemica a sistemului financiar european.

Scenariile care stau la baza testelor de rezistenta financiara care se desfasoara la nivel european sunt "considerabil mai nefavorabile" decat cele din 2010, a mai aratat oficialul BCE.