Autoritatile ungare planuiesc sa ofere tuturor persoanelor care au un credit in franci elvetieni posibilitatea de a-si fixa rata lunara la un curs de sub 200 de forinti pentru un franc, ceea ce va face mai accesibila rambursarea datoriilor, a declarat marti un parlamentar membru al partidului de guvernamant, potrivit Reuters.

In perioada de boom economic, gospodariile din Ungaria au luat credite in valuta in valoare de mii de miliarde de forinti, marea majoritate in franci elvetieni. La acel moment cursul era de circa 160 de forinti pentru un franc, insa in prezent a ajuns la peste 200 forinti/franc si multe gospodarii au probleme cu rambursarea ratelor.

"Azi, cand luam masuri de protectie a persoanelor cu imprumuturi in valuta, trebuie sa avem grija in principal de cei care nu mai pot sa isi plateasca datoriile. Ei sunt o minoritate", a declarat parlamentarul Antal Rogan pentru postul de televiziune TV2.

Parlamentarul a mai spus ca ar fi o gresala foarte mare daca guvernul nu va gasi o solutie prin care sa ii ajute pe cei care continua sa-si ramburseze creditele. El a aratat ca solutia ar fi fixarea ratelor lunare la un curs de sub 200 de forinti pentru un franc, care ar reduce povara asupra gospodariilor si ar face mai predictibila rambursarea.

Rogan nu a precizat nivelul la care sa fie fixat cursul, insa a adaugat ca acesta ar trebui sa fie inferior celui actual, probabil sub 200 de forinti/franc. Diferenta dintre cursul de schimb si cel fixat pentru plata ratelor ar urma sa apara intr-un cont in forinti pe cinci ani garantat de guvern. In cazul in care cursul coboara sub pragul fixat, persoanele vor plati in continuare ratele la acest curs, insa suma din contul garantat de guvern se va reduce.

Aceasta masura este parte a unui pachet mai larg de solutii intocmite de guvern si sectorul bancar din Ungaria, a carui varianta finala ar putea fi aprobata de premierul ungar in luna mai. Recent, Parlamentul de la Budapesta a extins un moratoriu privind evacuarea celor care nu mai pot plati ratele la creditele ipotecare pana la 1 iulie.