Volksbank Romania a solicitat in instanta despagubiri de la Guvern si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) pentru daunele provocate de OUG 50/2010 privind creditele populatiei, indicand o suma initial determinabila de aproximativ un milion de euro, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax. Reprezentantii Volksbank Romania au confirmat informatia, dar nu au dorit sa ofere alte amanunte.

"In cadrul procesului in care a solicitat anularea Ordonantei 50/2010, Volksbank a solicitat despagubiri Guvernului pentru pagubele inregistrate ca urmare a promovarii si aprobarii actului normativ. Executivul a primit foarte rau aceasta cerere, mai ales ca ordonanta a fost modificata in Parlament in sensul cerut de bancile comerciale, iar legea a fost promulgata de presedintele Basescu", au declarat sursele citate.

Banca a cerut in septembrie anul trecut printr-o actiune in contencios administrativ suspendarea Ordonantei 50/2010 privind creditele populatiei, dar Curtea de Apel Bucuresti a respins actiunea ca neintemeiata.

Ulterior, banca a introdus tot la Curtea de Apel Bucuresti si tot in contencios administrativ o cerere de anulare a OUG 50/2010, in cadrul careia a formulat si pretentiile impotriva statului roman.

Potrivit unor surse judiciare, suma inscrisa in cererea de chemare in judecata nu reprezinta valoarea finala a pretentiilor bancii, ci doar pagubele determinabile la momentul respectiv, iar valoarea despagubirilor ar putea fi mult mai mare.

Pe de alta parte, actiunea poate fi interpretata si ca o masura a managementului in incercarea de a demonstra ca a depus toate diligentele pentru ca banca sa nu-si asume in mod automat pierderile patrimoniale, mai arata Mediafax.

La inceputul lunii martie, Volksbank International a anuntat ca anul trecut a inregistrat o pierdere de 36 milioane de euro in Romania. La nivel de grup, banca a avut o pierdere de 21,8 milioane euro, Romania fiind singura piata unde a fost inregistrat un rezultat negativ.

OUG 50/2010 a intrat in vigoare in data de 21 iunie 2010, iar bancile au fost obligate ca in termen de 90 de zile sa modifice contractele de credit incheiate inainte de aceasta data. Printre cele mai importante prevederi ale acestei ordonante fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila, calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa si limitarea numarului de comisioane la patru.

Potrivit Legii 288 de modificare a OUG 50, actele aditionale semnate de clienti in aceasta perioada vor continua sa isi produca efectele, insa actele aditionale care nu au fost semnate de clienti pot fi anulate la solicitarea creditorilor sau a populatiei.

BNR a dat publicitatii mai multe simulari privind eventuale pierderi, estimate la sute de milioane de euro, care ar fi fost provocate bancilor prin recalcularea dobanzilor la creditele in derulare cu rate variabile in functie de indici de referinta (ROBOR, EURIBOR, LIBOR), ultima analiza fiind realizata chiar la solicitarea sefului misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.