Titlurile Bank of Ireland si Allied Irish Banks vor fi suspendate de la tranzactionare joi, înainte de publicarea rezultatelor testelor de stres aplicate băncilor irlandeze, potrivit Reuters. Un oficial al bancii centrale irlandeze a declarat ca măsura a fost decisa pentru "a evita posibilitatea unei corectii abrupte in piata cauzate de fluxul de informaţii sau zvonuri din timpul zilei."

Această suspendare temporară isi va produce efectul incepand cu ora 05:30 GMT şi va rămâne în vigoare până in jurul orei 15,30 GMT.

Irlanda a pus deja deoparte 35 miliarde de euro pentru a sprijini sistemul bancar, desi unii analisti spun ca suma este insuficienta, fiind nevoie de inca minim 25 de miliarde de euro. In plus, mai spun analistii, testele de stres ar putea forţa Statul sa preia principalele patru banci irlandeze inca viabile.

Oficialii Bancii Centrale Europene au avertizat guvernul irlandez să nu rezolve problema băncilor împărţind povara financiară cu deţinătorii de obligaţiuni. Adoptarea unei astfel de decizii ar putea duce la un nou val de incertitudini în Europa şi în alte părţi ale lumii, a declarat economistul şef al BCE.

La finele lunii noiembrie 2010, Irlanda a cerut ajutorul UE şi FMI, după ce nu a mai putut accesa pieţele de obligaţiuni, şi până acum a tras un total de 18,4 miliarde de euro din pachetul de 85 de miliarde de euro.

Vezi aici Raportul anual al Bank of Ireland sau al unei alte banci dintre cele 4 mari, Irish Life&Permanent. AIB nu si-a publicat rezultatele anuale, fiind disponibile doar cele din iunie 2010 sau o comunicare catre investitori din noiembrie 2010.