Domeniul energiei nu poate fi modernizat atata timp cat companiile de stat sunt conduse de oameni lipsiti de experienta, apropiati de mediul politic, a afirmat ambasadorul SUA, Mark H. Gitenstein joi, la Bursa de Valori.

"Doar in domeniul energetic aveti nevoie de aproximativ 10 miliarde de dolari pentru a moderniza acest segment. Aceasta modernizare nu poate fi realizata numai cu veniturile obtinute din taxe. Iar acest lucru nu se va realiza cata vreme activele apartin unor intreprinderi de stat conduse de oameni lipsiti de experienta, apropiati de mediul politic, care iau decizii nu in functie de ceea ce este mai bine pentru companie, ci in functie de interesele proprii", a spus diplomatul american.

"Guvernul a folosit aceste companii pe post de pusculite pentru a rezolva pe termen scurt problemele de flux de numerar". Gitenstein a dat exemplul companiei Romgaz, careia "i s-a cerut sa faca o donatie de 100 de milioane de euro Guvernului pentru acoperirea unor urgente bugetare, iar reprezentantii Guvenului din CA al companiei au fost mandatati sa aprobe cererea", a mai spus Gitenstein.

In Romania, reducerile de pret la energie par a fi acordate adesea in functie de legaturile politice

Ambasadorul SUA la Bucuresti s-a referit si la preturile preferentiale la energie acordate unor companii.

"Relatarile presei au aratat ca, de cel putin 10 ani, peste 50% din productia energetica a companiie Hidroelectrica a fost indreptata catre contracte preferentiale de energie la preturi considerabil mai mici decat costurile de productie. Acest lucru a determinat pierderi semnificative de profit si insuficiente investitii in companie, fortand guvernul sa redirectioneze fondurile publice reduse spre a sutine compania", a aratat Mark H. Gitenstein.

Desi acordarea de reduceri de pret pentru consumatorii de cantitati mari de energie nu este neaparat o practica de afaceri incorecta, extinderea acestui beneficiu catre o companie de stat inseamna subventionarea unui numar mic de utilizatori, in detrimentul celorlalti consumatori.

"In cazul Romaniei, o distinctie importanta este ca aceste tipuri de reduceri de pret speciale par a fi acordate adesea in functie de legaturile politice mai degraba decat tinand cont de practici de afaceri rationale", a subliniat ambasadorul SUA.

Romania trebuie sa liberalizeze piata energiei

El a mai declarat ca, pentru a-si valorifica pe deplin resursele energetice, Romania trebuie sa liberalizeze piata energiei, precizand de asemenea ca intelege ingrijorarea cu privire la impactul asupra consumatorilor individuali, mai ales asupra celor aflati sub pragul saraciei.

Aceasta problema ar putea fi abordata prin acordarea de subventii categoriilor sociale mai sarace, precum in SUA sau Ungaria.

"Nu este acceptabil ca pretul energiei sa fie mentinut artificial la un nivel scazut pentru toti consumatorii, chiar si pentru cei care isi pot permite sa plateasca. Atat timp cat Romania alege sa refuze aplicarea preturilor de piata pentru gaze si electricitate, nu se vor face noi investitii in prospectiuni de noi zacaminte si productia de energie", a mai aratat Mark H. Gitenstein.

In opinia sa, o asemenea situatie ar insemna pentru Romania alegerea acordarii de subventii unei categorii nejustificat de largi de consumatori in locul crearii de noi locuri de munca si importul de resurse in locul dezvoltarii proprii si asigurarii de exporturi.

Reorganizarea companiilor energetice, o "rearanjare a sezlongurilor de pe Titanic"

In ceea ce priveste reorganizarea companiilor energetice in "doi campioni energetici nationali, Gitenstein spune ca acest lucru este doar un mod ineficient de utilizare a unor resurse valoroase.

"Efortul actual de reorganizare a companiilor energetice de stat in doi <>, in loc sa se analizeze optiunea de a le privatiza total sau partial, este doar un mod ineficient de utilizare a unor resurse valoroase. Cum afirma un expert extern, <>", a declarat Mark Gitenstein.

"Asa cum am spune in America, acesta este un efort de <>, pentru ca nu ia in considerare problema fundamentala a companiilor energetice de stat, faptul ca nu sunt administrate cu adevarat ca niste afaceri", a continuat ambasadorul SUA.

De asemenea, el a precizat ca principala problema a companiilor de stat o constituie faptul ca acestea nu sunt administrate ca niste afaceri, ci sunt "conduse de oameni lipsiti de experienta, apropiati de mediul politic, care iau decizii nu in functie de ceea ce este mai bine pentru companie, ci in functie de interesele proprii".

Ca si solutie, oficialul american a propus modelul din Polonia, al carei guvern a anuntat in 2009 ca va demara un program pentru a strange peste 10 miliarde de euro prin vanzarea unei cote din participatia sa in companiile de stat, fara a pierde controlul activelor esentiale.

Intr-o telegrama a Ambasadei SUA clasificata "Confidential" si redactata in 2006, care prezinta contextul in care a izbucnit scandalul de spionaj ce i-a avut in centru pe Codrut Seres si Zsolt Nagy, oficialii americani noteaza ca "sectorul energetic este in mod traditional unul dintre cele mai intens manipulate si predispuse la coruptie sectoare din economia Romaniei. Grupuri de interese de afaceri romanesti au incercat indelung sa controleze resursele energetice locale intr-o maniera care ar fi adus beneficii multor dinozauri industriali (inclusiv combinatelor chimice si de productie de ingrasaminte) care sunt competitive doar datorita energiei ieftine".