Inflatia din Zona Euro a crescut din nou in martie, la 2,6% in cifre anualizate, dupa nivelul de 2,4% din februarie, potrivit unei prime estimari publicate joi de oficiul european pentru statistica Eurostat si citata de AFP.

Ea a depasit pentru a patra luna consecutiv pragul de 2% supravegheat de Banca Centrala Europeana. BCE vizeaza pe termen mediu o inflatie usor sub 2%.

Inflatia a fost de 2,2% in decembrie, depasind pragul de 2% pentru prima oara de la sfarsitul lui 2008, si de 2,3% in ianuarie.

Accelerarea inflatiei ingrijoreaza BCE, iar presedintele Jean-Claude Trichet anuntase la inceputul lui martie o posibila majorare a dobanzii de politica monetara pentru luna aprilie. Acest indicator se afla la nivelul de 1% din mai 2009.

Economistul sef al Bancii Centrale Europene, Jürgen Stark, afirma, intr-un editorial publicat joi de Financial Times, ca a venit momentul ca BCE sa schimbe politica monetara, ceea ce confirma ipoteza unei majorari a dobanzii.

Acest comentariu pare sa acrediteze ideea ca institutia financiara de la Frankfurt va majora dobanda de politica monetara saptamana viitoare.

Inflatia, alimentata in special de cresterea preturilor la energie, se afla la cel mai inalt nivel in Zona Euro din octombrie 2008, cand atinsese valoarea de 3,2%.

E-a s-a redus ulterior la 2,1% in noiembrie 2008, pentru a ramane sub pragul de 2%, dar evoluand inclusiv negativ in 2009.