Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat joi un curs de referinta de 4,1141 lei pentru un euro, nivel cu 1,57 bani mai mare decat cel din ziua anterioara.

Pe piata valutara, moneda nationala s-a apreciat miercuri pana la 4,0930 unitati/euro in primele ore de tranzactionare ale sedintei, dar nu a reusit sa pastreze castigurile si a inchis ziua la 4,1030 lei/euro.

Economistii ING Bank arata ca BNR va pastra rata de dobanda cheie la 6,25%, in mare parte din cauza riscurilor inflationiste dupa ce in primele doua luni ale anului s-au inregistrat niveluri ridicate ale ratei inflatiei. Cel mai recent sondaj arata ca acest rezultat este asteptat de toti analistii. "BNR ar putea sa surprinda prin implementarea politicii monetare cu o restrictivitate marita. Aceasta s-ar putea materializa intr-o schimbare de limbaj sau in ingustarea coridorului in jurul ratei de dobanda cheie. Leul ar putea beneficia doarece aceasta restrictivitate suplimentara a policitii monetare inseamna un nivel mai ridicat al ratelor de dobanda de pe piata monetara sau aprecierea leului fata de euro prin interventii valutare", mai arata acestia.

Analistii mai arata ca ANRE a anuntat ca pretul energiei electrice va creste cu circa 4,5% incepand cu 1 aprilie, ceea ce inseamna ca rata inflatiei ar putea depasi 8% (care a fost cel mai ridicat nivel dupa majorarea TVA si pe care BNR l-a caracterizat drept temporar) in luna mai si ar putea creste in continuare in iunie. O astfel de decizie ar pune presiuni suplimentare asupra ratei inflatiei, precizeaza reprezentantii bancii olandeze.

Moneda nationala a castigat teren in fata dolarului american, cursul BNR fiind de 2,8931 lei pentru un dolar, fata de 2,9118 lei pentru un dolar in ziua anterioara.