Banca Comerciala Romana (BCR) a acceptat sa participe la noua forma a programului Prima Casa, in care riscul de creditare se va imparti in mod egal intre stat si banci, a anuntat institutia de credit. Conform reprezentantilor bancii, conditiile contractuale si de cost ale noului program nu au fost modificate.

"Programul Prima Casa va continua in formula de impartire a riscului 50%-50% intre banci si stat. Am clarificat toate barierele tehnice legate de implicatiile legale si administrative ale modificarii formei de derulare a programului. Clientii existenti nu vor fi afectati", a declarat Alexandru Berea, director juridic BCR.

El mai arata ca bancile au propus din proprie initiativa impartirea riscului cu statul, astfel incat sa poata extinde acoperirea programului fara a fi nevoie de garantii suplimentare de la stat.

"In baza aceluiasi plafon de garantii estimam o expansiune substantiala a portofoliului de credite prima casa. Am acordat 15.000 de credite pana acum si vedem nevoie si potential pentru inca atat", a mai spus reprezentantul BCR.

Guvernul a aprobat miercuri o ordonanta de urgenta pentru continuarea programului "Prima Casa" cu doua modificari importante. Astfel, in cadrul noului program vor putea intra cei care au deja o locuinta de pana in 50 de metri patrati, iar o alta modificare se refera la faptul ca statul va imparti cu bancile riscurile. "Garantia va fi impartita, 50% stat si 50% banci, si astfel vom avea posibilitatea de a dubla numarul de beneficiari", a anuntat premierul Emil Boc.

Celelalte conditii raman aceleasi. "Avansul la contractarea unui credit in program ramane in continuare 5% din valoarea apartamentului, nivelul dobanzii ramane la fel ca cel de pana acum, valoarea garantiei se mentine la 60.000 de euro sau 70.000 de euro, in functie de situatie", a mai explicat premierul.