Leul s-a depreciat in fata monedei unice europene, iar cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a urcat cu 2,26 bani, la 4,1367 lei pentru un euro.

Pe piata valutara, dupa evolutia volatila din prima parte a sedintei de tranzactionare de joi, leul a inceput sa se deprecieze dupa ce BNR a surprins piata prin reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta. Leul a inchis ziua la 4,1215 unitati/euro.

"Reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta inseamna ca aproximativ un miliard de euro va fi injectat in piata. O astfel de decizie este greu de inteles in momentul de fata. Motivele pot fi: sprijinirea Ministerului de Finante (indicand anumite dificultati in emiterea titlurilor pe pietele externe mai ales deoarece programul EMTN a tot fost amanat), pentru a ajuta economia stimuland creditarea in valuta (inrautatind situatia Romaniei deoarece datoria in valuta este deja prea mare) sau un alt motiv ar putea fi legat de acordul de la Viena care nu a mai fost reinnoit anul acesta (ceea ce inseamna ca anumite banci straine ar putea sa-si reduca expunerea fata de Romania)", arata economistii ING Bank.

Ei mai spun ca toate aceste motive transmit un mesaj negativ pietei. "Semnalul transmis este acela ca BNR pare ca a renuntat la atingerea tintei de inflatie de anul acesta, in timp ce lipsa reactiei in fata inflatiei ridicate sugereaza ca rata inflatiei ar putea fi si mai ridicata in perioada urmatoare", spun expertii bancii olandeze, care estimeaza ca tendinta de depreciere a leului ar putea continua si vineri.

Moneda nationala a pierdut teren si in fata dolarului american, cursul BNR fiind de 2,9217 lei pentru un dolar, fata de 2,8931 lei pentru un dolar in ziua anterioara.