Standard & Poor's a retrogradat cu o treapta ratingul Irlandei, de la "A" la "BBB plus", cu perspectiva stabila, potrivit Reuters. De asemenea, agentia de evaluare financiara a aratat ca ratingurile Irlandei au fost scoase de sub supraveghere cu implicatii negative, unde au fost plasate la data de 23 noiembrie 2010.

Revizuirea in scadere la "BBB plus" si perspectiva stabila se aplica si ratingurilor obligatiunilor emise de Agentia Nationala a Fondurilor de Investitii (NAMA).

S&P spune ca retrogradarea reflecta viziunea agentiei cu privire la concluziile Consiliului European din 24-25 martie, potrivit carora o restructurare a datoriei suverane este o posibila preconditie pentru a imprumuta de la Mecanismul European de Stabilitate. In plus, liderii europeni au decis ca rambursarea creditelor acordate prin ESM va avea prioritate in cazul unei restructurari a datoriei.

Standard & Poor's prognozeaza ca declinul puternic al economiei a ajuns la final, iar economia se indreapta acum spre o recuperare graduala.

Analistul agentiei Frank Gill apreciaza ca "economia Irlandei are perspective de crestere mai puternice decat economiile Portugaliei si Greciei, luand in considerarea deschiderea, flexibilitatea si competitivitatea sa".

Totodata, agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a anuntat vineri ca a plasat sub supraveghere, cu implicatii negative, ratingul "BBB plus" pentru imprumuturile pe termen lung in valuta si moneda locala atribuit Irlandei. Aceasta inseamna ca ratingurile ar putea fi revizuite in scadere in viitorul apropiat.

Fitch a anuntat insa ca plafonul de tara al Irlandei nu este afectat de aceste decizii si ramane la "AAA".

Totodata, agentia de evaluare a plasat sub supraveghere ratingurile obligatiunilor emise de Agentia Nationala a Fondurilor de Investitii (NAMA).