Potrivit acordului incheiat de Romania cu Fondul Monetar, numarul paturilor de spital finantate de la buget ar urma sa scada la 129.500 în decembrie 2011, ceea ce reprezinta un coeficient de 6,1 paturi la mia de locuitori. Daca masura se va aplica cu succes, Romania va fi la aproape acelasi nivel cu Bulgaria, care are 6,2 paturi la mia de locuitori. In prezent, avem circa 6,5 paturi la mia de locuitori, Ungaria fiind tara din regiune cu cel mai mare nivel al acestui indicator- 7,2 paturi/1000 de cetateni. Vezi in text cum a evaluat numarul paturilor de spital din 1960 incoace.

În cadrul măsurilor asumate de autorităţile române se mai prevede diminuarea cu 10% a numărului de pacienţi

paturi, pe sectii

paturi, pe sectii

Foto: Hotnews

internaţi faţă de nivelul din decembrie 2010, precum şi reducerea rambursărilor către doctori de la 70% la 50%. Pentru grafice, click pentru detalii.

În Raportul întocmit de experţii FMI şi prezentat Board-ului instituţiei se mai solicită "utilizarea medicamentelor

evolutia paturilor de spital

evolutia paturilor de spital

Foto: Hotnews

generice în locul celor cu marcă comercială "ori de câte ori este posibil", precum şi reducerea numărului de paturi până în 2013, la nivelul mediei din UE.

În Scrisoarea de Intenţie, autorităţile române răspund acestei solicitări şi se angajează să revizuiască 'lista medicamentelor compensate şi gratuite' în scopul înlocuirii medicamentelor utilizate cu unele generice.

În 2012, cheltuielile cu medicamentele cele mai costisitoare vor fi reduse prin aplicarea unor protocoale stricte de utilizare a medicamentelor şi introducerea unui modul nou de reţetă electronică în sistemul informatic, se mai arata in documentul citat.

Guvernul a aprobat recent o Hotarare care avizeaza lista celor 67 de spitale propuse pentru reprofilare in camine de batrani. Cu aceste unitati casele de asigurari de sanatate nu vor mai incheia, incepand cu luna aprilie, contracte pentru furnizarea serviciilor medicale.

In urma acestei decizii, 670 medici si 2.400 asistenti medicali vor fi preluati integral de catre caminele de batrani sau vor fi redistribuiti in trei etape, respectiv in judetul respectiv (prima etapa), in judetele limitrofe (a doua

evolutie regionala

evolutie regionala

Foto: Hotnews

etapa) sau la nivel national (a treia etapa). Cseke Attila a solicitat autoritatilor locale sa stopeze internarile in cele 67 de spitale propuse pentru reprofilare in camine de batrani, deoarece de la 1 aprilie 2011 aceste unitati nu vor mai beneficia de contracte cu casele de asigurari de sanatate si nu vor avea fondurile necesare.In graficul din stanga, cel cu evolutia regionala, Romania ocupa coloana violet, in vreme ce Ungaria "este" caramizie iar Bulgaria -albastru deschis.

Pe de alta parte, sunt unitati care functioneaza cu personal medical insuficient, de exemplu spitale cu un singur medic angajat - precum Spitalul de Boli Cronice de la Mozaceni, Preventoriul TBC Gornesti, Preventoriul TBC de la Poiana Tapului - sau spitale cu doi medici - Spitalul de Boli Cronice de la Rucar.