"Un factor negativ al acestei licitatii (cea organizata luni de Finante- n.red.) este faptul ca aceste titluri - intr-o valoare semnificativa- sunt scadente in luna aprilie 2012 iar nevoile de finantare sunt deja ridicate la inceputul anului viitor. Estimam ca nevoile de finantare se ridica la aproximativ 4 miliarde RON pentru lunile din primul trimestru din 2012 pentru a acoperi titlurile ajunse la scadenta, iar aceste sume ar putea sa se majoreze daca MF continua sa emita certificate de trezorerie cu scadenta de sase luni in al treilea trimestru al acestui an", se arata intr-un raport al ING.

"Randamentul mediu de 6,88% s-a dovedit in linie cu asteptarile noastre situandu-se in intervalul 6,85% (nivelul din piata secundara) – 6,97% (nivelul inregistrat la licitatia precedenta), dar la acest nivel MF a reusit sa emita semnificativ mai multe titluri decat anuntase (1,9 miliarde RON comparativ cu 1 miliard RON). Cererea s-a imbunatatit deoarece randamentul mediu al tuturor ofertelor a scazut cu mai mult de 10pb fata de licitatia precedenta, situandu-se la 6,94% dupa calculele noastre. Credem ca aceasta imbunatatire este legata de indiciile catre relaxarea politicii monetare din comunicatul de presa in urma sedintei de politica monetara", conchid economistii ING.

Ministerul Finantelor Publice a emis luni certificate de trezorerie cu discont la 12 luni, pentru care plateste o dobanda medie anuala de 6,88%. Dobanda maxima acceptata a fost de 6,92%.

Valoarea anuntata initial a licitatiei a fost de un miliard de lei, iar bancile au depus cereri de cumparare de 3,43 miliarde de lei.

Ministerul Finantelor intentioneaza sa atraga 4,5 miliarde de lei in luna aprilie si 13-15 miliarde de lei in cel de-al doilea trimestru pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice.

Anul trecut, Ministerul Finantelor Publice a atras de pe piata mai putini bani decat a intentionat si a respins o serie de licitatii deoarece nu a acceptat sa plateasca o dobanda mai mare de 7% pe an.

Autoritatile romane si-au propus pentru acest an o tinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB.​