Controlul inflatiei ar trebui sa fie "prioritatea" pentru tarile asiatice in 2011, pe fondul cresterii preturilor la petrol, a revoltelor din Orientul Mijlociu si crizei nucleare din Japonia, a estimat, miercuri, Banca Asiatica de Dezvoltare (ADB). Organizatia, cu sediul in Manila, a avertizat ca multe economii emergente dau semne de "posibila supraincalzire".

ADB considera ca rate de schimb mai flexibile si controlul capitalului pot opri cresterea preturilor de consum si ar usura presiunea asupra celor mai saraci.

Inflatia in Asia este de asteptat sa creasca in 2011 la 5,3%, fata de 4,4% in 2010, din cauza tulburarilor din Orientul Mijlociu si a crizei nucleare din Japonia, dupa cutremurul din 11 martie, care determina cresterea pretului titeiului, scrie AFP.

"Presiunile inflationiste cresc si sunt necesare actiuni preventive pentru a preveni supraincalzirea", arata raportul cu privire la perspectivele economice din Asia in 2011, lansat miercuri de Banca asiatica de Dezvoltare.

Majorarea preturilor petrolului si alimentelor ar putea "ameninta stabilitatea macroeconomica a tarilor in curs de dezvoltare din Asia, ar putea creste "inegalitatea veniturilor" si ar putea duce la "tensiuni sociale", a adaugat banca.

Preturile la alimente au atins niveluri record in regiune, in luna februarie, potrivit bancii, care are ca scop reducerea saraciei si imbunatatirea calitatii vietii in tarile membre.

Cresterea Produsului Intern Brut (PIB) in Asia va incetini la 7,8% in 2011, fata de 9% in 2010, din cauza economiilor Chinei si Indiei.