Demiterea lui Muhammad Yunus (laureat al Premiului Nobel pentru pace) din toate functiile pe care le detinea la banca fondata de el- Grameen Bank- tensioneaza relatiile dintre Statele Unite si Bangladesh. Robert Blake, secretar de stat adjunct pentru Asia de Sud, a declarat că Statele Unite au un "puternic interes în menţinerea de relaţii strânse" cu Bangladesh, pe care el a numit-o "o societate democratică şi o ţară musulmană moderată". Si ministrul de externe francez a pledat in favoarea lui Yunus, insa decizia de concediere din toate functiile este definitiva. Yunus a fost acuzat de Guvern ca a ridicat un esafodaj financiar care sa ii permita evitarea platii taxelor catre stat. Premierul Sheikh Hasina l-a acuzat anul trecut pe Yunus ca "suge sangele săracilor".

Muhammad YunusFoto: Wikipedia
  • Cum a pornit Grameen Bank

Vazand cat de prost o duc locuitorii din mediul rural, Yunus a infiintat un grup de cercetare mai intai pe zona agricola – in special pe cea a culturii orezului. Locuitorii dispuneau de suprafete foarte mici pe care bancile nu le luau in garantie, asa incat finantarea era oferita cel mai adesea de camatari, acestia percepandu-le dobanzi de 20% pe luna. Yunus a imprumutat mai intai « experimental » cativa dolari mai multor fermieri si vazand ca afacerea merge, iar rambursarile sunt facute fara dificultate, a implicat si o banca locala. In 1977 ia afacerea pe cont propriu si lanseaza proiectul "Grameen" (in traducere, «sat»), care se bucura de un mare succes in Bangladesh. In 1983 se infiinteaza Banca Grameen, iar din 1989, modelul este exportat in mai multe tari, Grameen avand peste 300 milioane de clienti. In prezent, banca finanteaza afaceri nu doar in agricultura, ci si in industria textila, telecom, energie s.a.

Ideea de baza a lui Yunus a fost sa integreze dimensiunea sociala in capitalism, unde profitul este centrul oricarui business. Yunus a primit numeroase premii, printre care si cea mai inalta distinctie oferita in Bangladesh (Independence Day Award), premiul Nobel pentru Pace, numele lui fiind vehiculat si pentru Nobelul economic. Cu banii luati de la Fundatia Nobel, profesorul Yunus a deschis un spital de oftalmologie, o uzina de tratare a apei si un joint-venture agroalimentar impreuna cu un cunoscut grup francez.

El a conferentiat anul trecut la Bucuresti, fiind invitat de BCR.