Cea mai noua taxa din Calarasi: 200 de lei pentru evacuarea pamantului ramas dupa ingroparea mortilor in cimitir
O parte o arunci peste sicriu. Notam cu s cantitatea returnata. In final, ramane afara in mod riguros o cantitate egala cu q-s de pamant. Ei, taxa aceea e pusa pentru ca oamenii Administratiei Cimitirelor sa care “q-s”-ul de langa groapa. Nu il cara departe, ci numai pana la aleea centrala, de unde vin masinile Salubritatii sa-l ridice. Pamantul se cara cu roaba sau cu galetile, se precizeaza in Hotararea Consiliului Local. Nu se precizeaza marca roabei si nici materialul din care trebuie confectionata galeata.
Cand a fost sedinta de Consiliu, propunerea viza un nivel al taxei de 490 de lei fix. Fie ca te bagau in groapa in fundul cimitirului, fie ca erai de doi pasi de aleea principala. “Nu e corect, doamna”, ii zic angajatei de la Administratia Cimitirelor. Nu ma aude. O tine pe-a ei. "Da` ce-aveti domnu, cavoooou?”, ma intreaba. Nu doamna, zic, de unde atata cavou? E criza, nu-mi permit sa investesc.
Un consilier s-a sesizat insa ca 490 de lei e prea mult asa ca a propus reducerea caratului cu roaba la numai 200 de lei. Un fleac, sa recunoastem. Unde merg o mie de taxe ca sa bagi un om in pamant, mai merge una. Doua sute a zis, douasute a ramas.
“Da` masina cu care sa il transportati aveti?”, ma intreaba doamna. Am, zic, dar nu stiu daca se poate face un raliu printre morminte, zic. Si aveti oamenii dumneavoastra?, mai tine doamna sa afle. Fireste, am oamenii mei! zic. Si ii trag cu ochiul desi prin telefon e mai dificil sa vada asta. Vin eu doamna cu oamenii mei, cu tehnica mea, cu roabe cu galeti si las curat. Dar nu ma puneti sa platesc taxa aia, va rog. “Domnu`, zice infranta femeia, daca-mi lasati curat, nu mai platiti, cum v-am zis". Cand s-o intreb mieros daca nu i s-ar parea normal sa platim si o taxa pentru ca deranjam masina Salubritatii, (ca poate ca daca nu aveam ce ingropa, nu venea aia de nebuna pana la aleea centrala), n-am mai avut pe cine chestiona. Femeia inchisese.
Teama mi-e insa ca taxa asta nu le va aduce prea multi bani autoritatilor, mai ales daca calarasenii vor prefera caratul pamantului ramas prin forte proprii (la propriu). Tehnic vorbind, in Calarasi (ne spune Statistica) mor cam o mie de oameni pe an. Daca nu vor trece pe gingseng sau cine stie ce substante care iti prelungesc viata, anual se vor aduna circa 200.000 de lei pe an in cazul in care toti vor achita taxele. E drept, de cateva ori mai mare decat fondul de premiere al Administratiei Cimitirelor din Calarasi de dinaintea crizei.
Atunci, oamenii de acolo si-au aprobat un super-sistem de premiere. “Fondul de premiere va fi acordat avand la baza criteriile sistemului de salarizare: suprematia legii, competitivitate, proportionalitate, motivare, echitate si coerenta, adaptabilitate si transparenta”. Incercati sa va imaginati cum masuram cat de competitiv poate fi un gropar sau echitatea si mai ales coerenta in materie de ingropaciune si veti avea un tablou complet al rigorii.
De undeva se aude incet Corul Roabelor.

Cum a început „nebunia Ivermectinei” în România și ce știm până acum despre acest medicament. Medic: Nu trebuie să plecăm de la ideea că e miraculos înainte să i se demonstreze clar eficiența
De ce nu are România credite bancare pentru studenți? Cum funcționează un asemenea mecanism în alte state
Ce conține o doză de vaccin Pfizer, în afară de ARN mesager: Grăsimi, sare și zahăr / La ce folosesc ”ingredientele”
Claudiu Năsui i-a solicitat premierului Cîțu numirea unei persoane acuzată de colaborare cu Securitatea în funcția de secretar general / De ce orice numire de secretar de stat nu poate respecta acum legea- Documente
Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Totusi in primul pret mi se pare cam umflat, la o mie de ingropari pe an ai avea cam un batalion de gropari sau daca nu ii angajezi ai excedent deci profit.
Taxa ar putea fi inclusa in taxa de concesionare perceputa deja pentru locul de veci, ar fi o solutie dar nu cred ca sunt prea multe voturi favorabile.
In general pamantul lasat pe dinafara este o cheltuiala suportata de proprietar... de exmplu cand faci o casa si scoti pamantul pentru a face fundatia, la sfarsitul lucrarilor iti cam trebuie un excavator sau dai la lopata timp de doi ani cam 2 ore pe zi, si cand ploua. Ei, chestia asta este optionala dar tot te "coasta" , prestatia constructorului, in functie de anvergura musuroiului plecand de la cam 200 de euro in general(se calculeaza la ora de munca). Si se aplica pentru toate dezgroparile sa zic asa, fosa septica, bunker atiatomic sau ce iti mai trece prin cap... si prin buzunar pana la urma. Caci este cam vorba veche, de moarte si de taxe nu prea scapi.
Sa traim sanatori deci...
As face o mica introducere pt ca tot se apropie pastele. Sigur ca vor creste brusc preturile la: oua, carne de miel/ied, drob, cozonaci, etc. Dupa cum au crescut la "produsele de post". E o tendinta generala dar tipic romaneasca de a creste preturile produselor care au cautare intr-o perioada. Tipic romaneasca pt ca in adevaratele economii de piata o crestere a cererii duce, firesc, la o scadere a preturilor. Fie si temporara. Intr-o "ieconomie-de-paiata" totul se speculeaza, dar mai ales obligatiile.
Revenind la obligatiile care deriva din situatia-n care te trezesti cu mortu-n casa, chiar nu inteleg de ce popa se comporta "crestineste" cand conditioneaza impartasania sau slujba de adio. Cat despre "taxe"... nimic nu ma mai mira. Iar calarasenii probabil c-au dorit sa se-ntreaca-n "notorietate" cu premaru-din-pastaie ori sa ridice "renumele" orasului peste cel al caracalului. Iar pt ca fractura logicii sa fie completa trimit la groapa de gunoi cel mai fertil pamant.
ps:
Au taxa pentru diverse adancimi? :D
Apoi... fara suparare, eu ca programator in Germania primesc pe ora de munca nu mai mult de 30 de euro. De ce ar primi groparii din Romania 50 de euro pentru carat pamant? (sigur nu ia mai mult de o ora)
In timpul Pastelui, creste cererea, dar creste si oferta (presupun ca magazinele sunt bine aprovizionate. Daca magazinele sunt goale, inseamna ca oferta, in fapt, a scazut). Astea doua au efecte opuse asupra preturilor, ceea ce inseamna, conform teoriei economice, ca preturile nu se schimba prea mult.
Mai in amanunt - Daca oferta creste mai mult decat cererea, pretul ar trebui sa scada. Daca cererea creste mai mult decat oferta, pretul creste.
Sunt doua explicatii - se pare ca cererea creste, dar mai mult decat oferta. Sau piata e mai apropiata de oligopol decat de o "perfectly competitive market".
(da si tu un search pe google cu "supply and demand" si uita-te pe grafice.)
"pt ca in adevaratele economii de piata o crestere a cererii duce, firesc, la o scadere a preturilor"
Adica:
- daca va creste cererea de locuinte, vor scadea preturile locuintelor, sau
- daca va creste cererea de aur, va scadea pretul aurului, sau
- daca va creste cererea de petrol, vom cumpara benzina cu 1 leu litrul,
Si exemplele pot continua pana a doua zi.
Viceversa, ai spune ca daca cererea scade, preturile vor creste, nu?
Te las pe tine sa gasesti exemple care sa te contrazica :))