Guvernul se reuneste joi intr-o sedinta extraordinara pentru a demara procedurile de angajare a raspunderii pe legea privind dialogul social si pe legea privind uniformizarea salariilor profesorilor, a declarat Ioana Muntean, purtator de cuvant al Guvernului. Cu privire la restantele salariale ale profesorilor, premierul a declarat ca "acesti bani se vor recupera esalonat, din 2012 pana in 2014". Emil Boc sustine ca "Romania nu are azi 500 de milioane euro sa suporte majorarea cu 50% a salariilor profesorilor, economia nu poate acoperi o asemenea majorare".

"Romania nu isi poate permite sa plateasca astazi majorarea salariilor profesorilor cu 50%. Datorita unor practici judiciare, unor profesori li s-a admis majorarea salariilor cu 50%, iar altii nu au primit in instanta aceasta majorare", a declarat, recent, premierul Emil Boc. Premierul sustine ca majorarea salariilor profesorilor cu 50% ar fi presupus un efort financiar de 500 milioane de euro in 2011, bani care ar fi trebuit imprumutati. In cazul in care ar fi permis aceste majorari, ar fi fost compromisa tinta de deficit bugetar si stabilitatea financiara a tarii.

Legea dialogului social prevede ca Executivul sa se retraga din Consiliul Economic si Social (CES) si sa lase loc reprezentantilor societatii civile, care alaturi de sindicate si patronate, vor forma un Consiliu National Tripartit pentru Dialog Social. "Va fi un for de dezbatere", dupa modelul Comitetului Economic si Social European, a declarat pentru HotNews.ro, ministrul muncii, Ioan Botis. Reprezentantii societatii civile vor fi numiti de Guvern, la propunerea Ministerului Muncii. Printre acestia se vor afla reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale si ai organizatiilor de pensionari, dar si alte categorii.