Ministrul portugez de Finante, Fernando Teixeira dos Santos, a recunoscut miercuri ca este "necesar" ca Portugalia sa recurga la "mecanismele financiare disponibile in cadrul european", intr-un interviu acordat cotidianului economic Jornal de Negocios si citat AFP.

"Apreciez ca este necesar sa recurgem la mecanismele financiare disponibile in cadrul european", a declarat ministrul.

"Tara este impinsa de o maniera iresponsabila spre o situatie dificila pe pietele financiare", a continuat acesta, referindu-se la respingerea de catre Parlament a noului program de austeritate al guvernului socialist, care a dus la demisia, in 23 martie, a premierului Jose Socrates.

"In fata acestei situatii dificile, care ar fi putut fi evitata, cred ca este necesar sa recurgem la mecanismele de finantare disponibile in cadrul european, in conditii adaptate la actuala situatie politica", a continuat Texeira dos Santos, subliniind insa ca acest lucru "va cere, de asemenea, participarea si angajarea principalelor forte si institutii politice".

Cererea Portugaliei pentru ajutor financiar din parte UE este o miscare responsabila pentru stabilizarea situatiei din tara si din Europa, sustine comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn.

"Aceasta este o miscare responsabila a guvernului portughez, realizata de dragul stabilitatii economice in tara si in Europa", a declarat Rehnpentru Reuters. "Valoarea ajutorului se va stabili in scurt timp", a adaugat comisarul.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, miercuri, ca solicitarea Portugaliei pentru activarea mecanismelor de sprijin financiar "va fi procesata in cel mai scurt timp, in conformitate cu normele aplicabile".

Barroso si-a reiterat "increderea in capacitatea Portugaliei de a-si depasi dificultatile actuale, cu ajutorul partenerilor sai".

Portugalia nu are nevoie de un plan de salvare pentru a face fata situatiei bugetare dificile, declara recent premierul demisionar, Jose Socrates, citat de AFP. "Portugalia nu are nevoie de un plan de salvare si imi voi mentine aceasta pozitie pentru a-mi apara tara. Nu vreau acest lucru pentru tara mea deoarece stiu ce a insemnat pentru Irlanda si Grecia", a spus Socrates in timpul unei conferinte de presa dupa summitul UE de la Bruxelles.

Portugalia trebuie sa se afirme ca o tara capabila sa-si rezolve propriile probleme, a subliniat el, calificand "copilareasca" ideea de a apela la Fondul de sprijin din zona euro pentru a ajuta tara.

Premierul portughez Jose Socrates si-a prezentat demisia, dupa ce Parlamentul a respins masurile de austeritate propuse de guvern. El a avertizat ca o eventuala criza politica ar avea "consecinte dezastruoase" pentru tara.

Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogrup, a estimat joi ca Portugalia va avea nevoie de 75 miliarde de euro in cazul in care autoritatile vor decide sa apeleze la un ajutor financiar european. Totodata, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a aratat ca este "indispensabil" ca Portugalia sa isi mentina eforturile planificate de reducere a deficitului bugetar si reformare a economiei, in ciuda demisiei premierului Jose Socrates.

Brazilia ar putea ajuta Portugalia, tara care traverseaza grave dificultati economice si finanicare, a declarat marti presedintele brazilian, Dilma Rousseff, la sosirea in localitatea portugheza Coimbra, relateaza agentia Lusa, preluata de AFP. "Da, Brazilia ar putea ajuta Portugalia, la fel cum si Portugalia a ajutat Brazilia din punct de vedere economic", a spus ea, fara a oferi insa detalii suplimentare.

Banca Centrala a Portugaliei a avertizat ca noi masuri de austeritate vor fi necesare pentru acoperirea deficitului, se arata intr-un raport postat pe site-ul institutiei. Avertismentul pune o presiune suplimentara asupra Parlamentului, care a fortat demisia guvernului prin respingerea unui nou plan de austeritate. Potrivit documentului citat, există riscul ca Portugalia sa nu isi atinga obiectivele fiscale propuse. In plus, Banca centrală a redus previziunile de creştere pentru 2011 la -1,.4% faţă de 1,3% la cat estimase anterior cresterea economiei.