Reducerea contributiilor de asigurari sociale (CAS) ar putea avea loc la mijlocul acestui an sau la inceputul anului viitor, cu conditia ca veniturile colectate la buget sa nu coboare sub nivelul programat, a declarat joi Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP). El a precizat ca este posibila diminuarea contributiilor sociale cu unu, doua sau trei puncte procentuale, in functie de cat de bine merge colectarea.

"Estimam venituri de 199,4 miliarde de lei in 2012. Aceste 199,4 miliarde de lei sunt calculate in conditiile actuale ale fiscalitatii, iar daca colectarea va merge din ce in ce mai bine ar putea sa aiba loc si o reducere a contributiilor", a declarat Gheorghe Gherghina.

Guvernul va decide cu cat vor fi reduse contributiile de asigurari sociale in functie de datele privind colectarea veniturilor.

"Totul va fi calculat si analizat in functie de cum merge colectarea. Daca colectarea merge bine, reducerea cotei poate sa fie de trei, doua sau un punct procentual. Discutam la Fond (FMI - n.r.) sa o aplicam fie de anul acesta, fie de anul viitor, in functie de veniturile colectate", a mai spus secretarul de stat.

Gherghina a mentionat ca, in cazul scaderii cu un punct procentual a CAS, impactul asupra bugetului va fi de 1-1,1 miliarde de lei.

Guvernul a luat in discutie luni reducerea CAS la angajator cu trei puncte procentuale, din a doua jumatate a anului 2011.

Marti, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, a declarat ca reducerea CAS este o masura buna, care va stimula competitivitatea. El a aratat ca scaderea contributiilor de asigurari sociale se va reflecta in profitul companiilor, ceea ce inseamna ca acestea vor avea mai multi bani pentru investitii. Consilierul guvernatorului BNR a precizat ca CAS-ul trebuie redus atat cat permite economia.

Valentin Lazea, economistul sef al BNR, este insa de parere ca scaderea CAS va fi posibila la "orizontul anului 2013", cu aproximativ 4-5 procente. Unul din argumentele mentionate de economistul sef al bancii centrale este faptul ca Romania a aderat la pactul Euro Plus, iar in Europa exista o abordare foarte "conservativa" din punct de vedere fiscal. Un alt argument ar fi ca in acordul cu Fondul Monetar International nu exista nicio mentiune cu privire la o reducere de taxe.