Criza datoriilor din Europa va ocoli Spania, a declarat marti Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European, care a precizat ca zona euro va iesi mai "puternica" din aceasta criza, potrivit AFP.

"Pericolul unei contagiuni s-a diminuat mult sau aproape a disparut", a declarat Van Rompuy cotidianului elen Kathimerini, cu ocazia unei vizite la Atena. El a aratat ca diferenta dintre rata obligatiunilor emise de Spania si obligatiunile germane, baremul de referinta in Europa, s-a redus.

Presedintele CE a estimat ca Europa are resursele si determinarea de a combate si invinge aceasta criza.

"Fortele care ne leaga sunt mult mai puternice decat cele care ne separa. Nu am niciun dubiu ca zona euro va iesi mai puternica si mai unita din aceasta criza", a adaugat el.

Herman Van Rompuy a precizat ca guvernele din zona euro ar trebui sa traga "invatamintele corecte" din aceasta criza. Van Rompuy a adaugat ca statele membre care au avut politici fiscale prea indulgente nu au reusit sa isi monitorizeze bancile. In plus, sistemul de control european era axat pe deficite si nu dadea o importanta suficient de mare amenintarilor macroeconomice sau datoriilor.

Oficialul european a mai spus ca "in zece ani vom vedea ca anii 2010-2011 au fost punctul de cotitura spre ceva mai bun".