Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Cum au fost "impartite" patru tronsoane de autostrada: Firmele "regilor asfaltului", Dorinel Umbrarescu si Nelu Iordache, printre castigatorii licitatiilor

Compania Nationala de Autostrazi a anuntat castigatorii licitatiilor pentru patru tronsoane de autostrada. Printre acestia se afla firmele "regilor asfaltului", Dorinel Umbrarescu si Nelu Iordache, se arata intr-o analiza realizata de HotNews.ro. Mai exact, printre castigatori se numara un grup controlat de omul de afaceri Nelu Iordache, doua companii detinute de Dorinel Umbrarescu, Strabag (care are numeroase afaceri cu statul si care se mai ocupa deja de constructia unui alt tronson de autostradă din Coridorul IV Paneuropean) si Astaldi (care se ocupa, de asemenea, de un alt tronson de autostrada). Aceste companii vor avea in lucru mai multe loturi din tronsoanele de autostrada Nadlac-Arad, Timisoara-Lugoj, Lugoj-Deva si Orastie-Sibiu. Ofertanţii au la dispoziţie 10 zile pentru a contesta rezultatele licitaţiilor. In ceea ce priveste criteriile de atribuire, pretul a avut o pondere de doar 30%, cea mai importanta fiind propunerea tehnica (70%).

Asesoft Distribution a fost amendata cu circa 775.000 euro de catre Consiliul Concurentei

Consiliul Concurentei a sanctionat compania Asesoft Distribution, care activeaza pe piata locala de distributie IT, cu aproximativ 775.000 de euro. Amenda a fost aplicata pentru punerea in practica a concentrarii economice, realizate prin preluarea distributiei produselor IT de la Flamingo International, inainte de obtinerea autorizarii din partea autoritatii de concurenta. In luna ianuarie a acestui an, Consiliul Concurentei autorizase operatiunea prin care Asesoft Distribution preia activitatile de distributie IT ale Flamingo International SA, considerand ca tranzactia nu va avea efecte negative asupra concurentei din piata. Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat pentru HotNews.ro ca Asesoft a preluat Flamingo fara sa notifice autoritatea. "Am decis ca preluarea este in regula, dar acum i-am amendat pentru ca nu ne intrebasera", a explicat Bogdan Chiritoiu. De cealalta parte, conducerea Asesoft sustine ca se astepta la aceasta amenda, care nu le "afecteaza in vreun fel activitatea."

Victor Vlad Cazana, OPSPI: Este o chestiune de zile pana cand vom iesi cu un plan pentru preluarea Arpechim

Autoritatile romane vor prezenta in cateva zile un plan pentru preluarea rafinariei Arpechim de catre Oltchim. Seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, Victor Vlad Cazana, a declarat ca este nevoie de recrearea lantului de aprovizionare al combinatului chimic. Potrivit Mediafax, el a precizat ca spera intr-o "tranzactionare in termeni acceptabili" a rafinariei Arpechim de la OMV Petrom la Oltchim. "Interesul nostru ar fi sa avem surse de materii prime (…) pentru a realiza produsul finit la Oltchim", a precizat Cazana. El a aratat ca Oltchim nu are bani si ca sunt necesare 50-100 de milioane de euro pentru a ajunge la pragul de rentabilitate. Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom a decis la finele lunii martie sa inchida Arpechim Pitesti, deoarece optiunea vanzarii nu este fezabila in contextul in care compania nu a gasit un cumparator credibil, care sa aiba expertiza si resursele financiare pentru operarea rafinariei.

Herman Van Rompuy: Criza datoriilor va ocoli Spania

Criza datoriilor din Europa va ocoli Spania, a declarat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. "Pericolul unei contagiuni s-a diminuat mult sau aproape a disparut", a declarat oficialul european, cu ocazia unei vizite la Atena. Presedintele Consiliului European a aratat ca diferenta dintre rata obligatiunilor emise de Spania si obligatiunile germane, baremul de referinta in Europa, s-a redus. "In zece ani vom vedea ca anii 2010-2011 au fost punctul de cotitura spre ceva mai bun", a incheiat oficialul european.​