Deficitul de cont curent al balantei de plati a scazut in primele doua luni ale anului cu 94% comparativ cu perioada similara a anului trecut, la 44 milioane de euro, datorita reducerii deficitului balantei comerciale si majorarii excedentului transferurilor curente, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). In perioada ianuarie-februarie 2010, deficitul de cont curent era de 747 milioane de euro.

Balanta transferurilor curente a inregistrat un sold cu 60% mai mare decat in perioada ianuarie-februarie 2010. Soldul transferurilor curente (contributia cea mai mare este data de banii trimisi in tara de romanii din strainatate) a urcat astfel la 534 milioane de euro, de la 333 milioane de euro in perioada similara din 2010.

Balanta de bunuri si servicii a inregistrat un deficit de 175 milioane de euro, fata de 814 milioane de euro, in timp ce balanta comerciala a inregistrat un deficit de 5 milioane de euro, in scadere cu 99,2% comparativ cu ianuarie-februarie 2010.

Deficitul balantei veniturilor a insumat in perioada mentionata 403 milioane de euro, cu 51% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Deficitul contului curent din primele doua luni a fost finantat integral prin investitii directe ale nerezidentilor in Romania, care s-au ridicat la 294 milioane de euro.