Raport ​FMI: Unele tari isi vor inaspri politicile monetare, altele vor restructura sistemul bancar. Exista pericolul unor noi bule speculative

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 13 aprilie 2011, 18:20 Economie | Finanţe & Bănci

Chiar daca stabilitatea financiara globala s-a îmbunătăţit în ultimele şase luni, fragilităţile raman. Unele state vor fi nevoite sa isi inaspreasca politicile monetare, altele sa inchida unele banci sau sa isi reformeze sistemele financiare. Exista riscul aparitiei de noi bule speculative si de asemenea, presiuni inflationiste, se arata in Raportul privind stabilitatea financiara publicat miercuri seara  de un grup de experti ai FMI. Romania apare in acest raport in doar doua grafice, nefiind mentionata nici la capitolul economiilor care pot induce riscuri nici in cel al statelor care performeaza bine.

"Recuperarea in doua trepte de viteza-modesta în economiile avansate şi mai puternica in cele emergente -a pus diferite provocari pentru policitile diferitelor state. In tarile avansate, guvernele şi gospodăriile raman puternic îndatorate, chiar daca în grade diferite, iar starea de sănătate a instituţiilor financiare nu e in ritm cu revenirea globala", se arata in Raportul Fondului.
active bancare
Foto: Hotnews


Economiile emergente se confruntă cu noi provocări legate de cererea internă puternică, o creştere rapidă a creditelor, politici monetare acomodante si intrări mari de capital. Riscurile geopolitice ar putea ameninţa, de asemenea, economiile si perspectivele financiare, odata cu creşterea brusca a preţurilor la petrol pe fondul temerilor unor întreruperi de aprovizionare în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Economiile emergente de piaţă au continuat să beneficieze de o creştere puternică, însoţită de intrări de capital. Acest lucru se poate traduce, spun expertii FMI, prin riscul aparitiei unor noi bule speculative si al presiunilor inflationiste.

"Unele tari isi vor inaspri politicile monetare si vor utiliza instrumente prudentiale pentru a asigura stabilitatea financiară.  În următoarele câteva luni, cea mai mare provocare este cea de finanţare a sistemului bancar in special în unele ţări vulnerabile din zona euro. Stocul datoriei va determina guvernele sa plateasca dobanzi mai ridicate în majoritatea economiilor avansate dar daca deficitele raman sub control, aceste costuri cu dobânda ar trebui să rămână, în general, gestionabile", mai spun autorii Raportului.

Masuri de consolidare fiscala vor fi nevoite sa aplice mai ales SUA si Japonia, pentru a se evita riscuri care pot afecta stabilitatea financiară dar şi pentru a păstra încrederea in economie.

În ansamblu, în ciuda transferului riscurilor din sectorul privat către sectorul public în timpul crizei, încrederea în sistemul bancar nu a fost restaurata in multe dintre economiile avansate. Ţările în care sistemele bancare încă mai au probleme vor trebui sa isi sporeasca gradul de transparenta (inclusiv prin mai multe teste de stres riguroase şi realiste) şi sa treaca la recapitalizare, restructurare, şi (dacă este necesar), inchiderea institutiilor de credit prea slabite. "Fără aceste reforme, sectorul se poate confrunta  cu riscuri sistemice de lichiditate", conchid autorii Raportului.

Citeste aici versiunea integrala a Raportului FMI


Citeste mai multe despre   
Astra Film Festival 2017

VIDEO INTERVIU Bill Nichols, critic de film si pionier al studiului de film documentar: In timpul facultatii inca nu stiam ce voi deveni. Eu nu eram interesat sa fac bani, ci cautam implinirea. Si a durat o vreme sa imi dau seama.

Bill Nichols, critic de film american, profesor emerit si un pionier al studiului de film documentar contemporan a discutat in cadrul unui interviu despre visele si aspiratiile din tinerete, tehnicile din filmele documentare si influenta tehnologiei in industria cinematografica.
  • Intra in articol pentru a citi principalele declaratii ale lui Bill Nichols

984 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version