Chiar daca stabilitatea financiara globala s-a îmbunătăţit în ultimele şase luni, fragilităţile raman. Unele state vor fi nevoite sa isi inaspreasca politicile monetare, altele sa inchida unele banci sau sa isi reformeze sistemele financiare. Exista riscul aparitiei de noi bule speculative si de asemenea, presiuni inflationiste, se arata in Raportul privind stabilitatea financiara publicat miercuri seara de un grup de experti ai FMI. Romania apare in acest raport in doar doua grafice, nefiind mentionata nici la capitolul economiilor care pot induce riscuri nici in cel al statelor care performeaza bine.

"Recuperarea in doua trepte de viteza-modesta în economiile avansate şi mai puternica in cele emergente -a pus diferite provocari pentru policitile diferitelor state. In tarile avansate, guvernele şi gospodăriile raman puternic îndatorate, chiar daca în grade diferite, iar starea de sănătate a instituţiilor financiare nu e in ritm cu revenirea globala", se arata in Raportul Fondului.

active bancare

active bancare

Foto: Hotnews

Economiile emergente se confruntă cu noi provocări legate de cererea internă puternică, o creştere rapidă a creditelor, politici monetare acomodante si intrări mari de capital. Riscurile geopolitice ar putea ameninţa, de asemenea, economiile si perspectivele financiare, odata cu creşterea brusca a preţurilor la petrol pe fondul temerilor unor întreruperi de aprovizionare în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Economiile emergente de piaţă au continuat să beneficieze de o creştere puternică, însoţită de intrări de capital. Acest lucru se poate traduce, spun expertii FMI, prin riscul aparitiei unor noi bule speculative si al presiunilor inflationiste.

"Unele tari isi vor inaspri politicile monetare si vor utiliza instrumente prudentiale pentru a asigura stabilitatea financiară. În următoarele câteva luni, cea mai mare provocare este cea de finanţare a sistemului bancar in special în unele ţări vulnerabile din zona euro. Stocul datoriei va determina guvernele sa plateasca dobanzi mai ridicate în majoritatea economiilor avansate dar daca deficitele raman sub control, aceste costuri cu dobânda ar trebui să rămână, în general, gestionabile", mai spun autorii Raportului.

Masuri de consolidare fiscala vor fi nevoite sa aplice mai ales SUA si Japonia, pentru a se evita riscuri care pot afecta stabilitatea financiară dar şi pentru a păstra încrederea in economie.

În ansamblu, în ciuda transferului riscurilor din sectorul privat către sectorul public în timpul crizei, încrederea în sistemul bancar nu a fost restaurata in multe dintre economiile avansate. Ţările în care sistemele bancare încă mai au probleme vor trebui sa isi sporeasca gradul de transparenta (inclusiv prin mai multe teste de stres riguroase şi realiste) şi sa treaca la recapitalizare, restructurare, şi (dacă este necesar), inchiderea institutiilor de credit prea slabite. "Fără aceste reforme, sectorul se poate confrunta cu riscuri sistemice de lichiditate", conchid autorii Raportului.

Citeste aici versiunea integrala a Raportului FMI