Datele privind evolutia principalilor indicatori economici in primele doua luni ale acestui an pot arata ca Romania va inregistra crestere economica in primul trimestru, a declarat premierul Emil Boc. "Daca va fi inregistrata crestere si pentru luna martie", a continuat premierul. Potrivit acestuia, veniturile bugetare au crescut in primele doua luni cu 9,8% comparativ cu perioada similara a anului trecut. De asemenea, investitiile straine directe au ajuns la 267 milioane euro, fata de 140 milioane euro din primele doua luni ale anului trecut.

"Daca si pe luna martie se mentine aceeasi directie, putem privi cu optimism la iesirea tehnica din recesiune la sfarsitul primului trimestru, ca un prim pas spre cresterea economica", a spus Boc.

Pentru a iesi tehnic din recesiune, economia unei tari trebuie sa inregistreze cresteri in doua trimestre consecutive. In ultimul trimestru al anului trecut, economia a crescut cu 0,1% fata de cel anterior.

  • Potrivit datelor prezentate de Ion Ghizdeanu, directorul Comisiei Nationale de Prognoza, media lunara din primele doua luni ale anului 2011 este superioara celei din trimestrul IV al anului 2010. Exceptie fac constructiile. Sectorul cu cea mai mare crestere este sectorul industrial cu piata externa. In privinta turismului, cresterea estimata pe 2011 este de 9-10%.
  • "Semnale pozitive sunt peste asteptarile noastre, cum ar fi revenirea in februarie a sectorului imobiliar. Este prima luna cand acest sector a trecut pe plus. Volumul productiei industriale a crescut cu 11,5% fata de primele doua luni din 2010 si cu 2,7% fata de media trimestrului IV. Comertul cu amanuntul creste. Economia merge din ce in ce mai mult pe resurse interne si am facut o reestimare in plus a datelor pe trimestrul I. In acest moment, estimam o crestere in trimestrul I fata de trimestrul IV de 0,5%", a mai mentionat Ghizdeanu.
  • Ghizdeanu a mai spus ca se asteapta o apreciere a leului in raport cu euro de la 4,22 la 4,20 de lei pentru un euro.
  • "Pe ansamblu somajul a scazut doar cu 20.000, pe categoria de somaj indemnizat scaderea a fost de 43.700 de persoane, ceea ce inseamna ca au intrat in campul muncii mai multi decat cei care au iesit, credem ca estimarea nivelului somajului pe anul acesta, de maximum 6%, fata de 6,6%, cat este in prezent, va fi depasita, dar asteptam jumatatea anului sa vedem daca va scadea sub 6%", a precizat Ghizdeanu.