Directorul general al Fondului Monetar International (FMI) Dominique Strauss-Kahn deschide joi trei zile de intalniri economice internationale la Washington, cu reuniunile FMI si Banca Mondiala, si reuniuni ale ministrilor de finante din G7 si G20.

Strauss-Kahn urmeaza sa-si tina discursul in jurul orei 13:30 GMT, 15:30 ora Romaniei, dupa presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick. FMI este consultant pentru a G20 care sub presedintia franceza, vrea sa traseze "liniile directoare" pentru reducerea dezechilibrelor economice si financiare din lume, scrie AFP.

Reuniunile FMI si Bancii Mondiale sunt, in mod traditional, ocazii pentru cele 187 de state membre pentru a discuta probleme stringente pentru economia mondiala.

Intre revoltele din tarile arabe, consecintele cutremurului din 11 martie din Japonia, perioada de dupa criza datoriilor in zona euro, cererea de ajutor financiar a Portugaliei, sau cresterea pretului energiei si produselor alimentare, temele reuniunilor internationale de la Washington de zilele acestea s-au schimbat continuu, scrie AFP.

Joi dupa-amiaza, ministrii de finante si bancherii din grupul G7 al tarilor bogate ar trebui sa aiba o intalnire informala. Joi seara, se vor intalni ministrii si sefii bancilor centrale din grupul G20 al tarilor bogate si emergente.

Reuniunea oficiala G20, organism care ar trebui sa ajunga la o declaratie comuna dupa-amiaza, este programata vineri la sediul FMI.

Apoi, urmeaza sambata reuniunea Comitetului Monetar si Financiar International, organismul care stabileste directiile politicii FMI si cea a Comitetului pentru dezvoltare, care consiliaza Banca Mondiala, in numele celor 187 de state membre.