"​Romania se confrunta cu o lipsa de prioritizare a resurselor si nu cu lipsa resurselor propriu-zise, Guvernul lucreaza la o lista a investitiilor prioritare, iar noi ca investitori straini sugeram o posibila prioritizare", a declarat presedintele Consiliului Investitorilor Straini, Mariana Gheorghe.

Lipsa unor masuri concrete, vizibile si puternice, pot duce la masrui pe care investitorii le iau si care poate ca nu sunt de dorit, a mai adaugat ea. Potrivit sefei Petrom, strainii au oprit sau retras de pe piata romaneasca proiecte in valoare de 800 de milioane de euro. "Reactia investitorilor s-a datorat lipsei predictibilitatii si a unor elemente de politica economica", a mai explicat Mariana Gheorghe la o conferinta organizata joi dimineata de Consiliul Investitorilor Straini.

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) prezinta in cadrul unei conferinte de presa o lista cu principalele 10 proiecte (din cele peste 46.000 existente) care ar trebui finalizate, potrivit unei analize cost/beneficiu facute de membrii FIC. Potrivit documentului, pe primele locuri in lista celor 10 proiecte se afla Autostrada Nădlac-Sibiu, ca parte a Coridorului IV, care va conecta Europa de Vest la Marea Neagră, autostrada Bucureşti-Braşov, proiecte de infrastructura Craiova-Constanta, hirdrocentrala de la Tarniţa si obtinerea unui sprijin guvernamental pentru un proiect pan-european - Extreme Light Infrastructure (ELI).

Prioritizarea celor peste 46.000 de proiecte este absolut necesara, confirma si Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Centrale. "În prezent, în România există circa 46.000 proiecte de investiţii care implică bani publici. Dată fiind constrângerea bugetară - cheltuieli de capital mai mici de 5 miliarde euro- este imperativ necesară prioritizarea acestor proiecte de investiţii", a declarat Lazea.

Ministerele isi au insa si ele propriile prioritati. Realizarea centralei hidroelectrice Tarnita-Lapustesti este primul proiect dintr-un top 4 cu investitiile prioritare pe 2011 realizat de Ministerul Economiei. Pe urmatoarele locuri se afla Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, Interconectorul Azerbaijan-Georgia Romania (AGRI) si proiectul demonstrativ pentru captarea si stocarea carbonului la SC Complexul Energetic Turceni, potrivit unor informatii transmise de Ministerul Economiei la solicitarea HotNews.ro. Premierul Emil Boc a cerut, recent, de la fiecare minister in parte o lista cu cate 4-5 proiecte mari de investitii, planificate pentru 2011.