"Luam foarte in serios ideea reducerii contributiilor sociale la angajatori. Nu modificam cota unica, nu reducem TVA, chiar daca unii sustin acest lucru. Guvernul nu e in masura sa reduca TVA. Taxa pe valoarea adaugata ne-a adus anul trecut un surplus de 5 miliarde de lei, incasarile foarte bune din TVA mentinandu-se si acum", a exlicat joi ministrul Finantelor Gheorghe Ialomitianu, in cadrul unei conferinte organizata de Consiliul Investitorilor Straini.

Ialomitianu a confirmat ca incheierea acordului cu FMI a fost extrem de necesara si ca intelegerea cu Fondul a ajutat ca economia Romaniei sa revina pe crestere. "A trebuit sa incheiem un acord cu FMI si CE. Multi au criticat acest acord, dar eu zic ca era necesar. Exista riscul de a nu putea atrage bani cu care sa finantam deficitul bugetar. Putem spune ca acum suntem in situatia sa relansam economia si semnalele pozitive apar. Avem cresteri la export, ISD au crescut de doua ori, creste productia industriala...", a mai spus Ialomitianu. Potrivit ministrului, se afla in pregatire la Finante un proiect de schema de ajutor de stat destinat celor care cumpara companii aflate in insolventa si infiinteaza locuri de munca in cadrul lor. "Cine va cumpara o sectie de la o cladire in insolventa, poate beneficia de scheme de ajutor de stat. Noi am dori sa ii ajutam pe cei care infiinteaza locuri de munca", a mai spus Ialomitianu.

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) prezinta in cadrul unei conferinte principalele 10 proiecte (din cele peste 46.000 existente) care ar trebui finalizate, potrivit unei analize cost/beneficiu facute de membrii FIC. Potrivit documentului, pe primele locuri in lista celor 10 proiecte se afla Autostrada Nădlac-Sibiu, ca parte a Coridorului IV, care va conecta Europa de Vest la Marea Neagră, autostrada Bucureşti-Braşov, proiecte de infrastructura Craiova-Constanta, hidrocentrala de la Tarniţa si obtinerea unui sprijin guvernamental pentru un proiect pan-european - Extreme Light Infrastructure (ELI).