"​Un lucru important este calitatea fortei de munca din Romania. Nu este vorba doar de o forta de munca ieftina, ci si de o forta de munca de buna calitate pentru costul platit. [...] De exemplu, am vizitat fabrica producatorului farmaceutic Glaxo-Smithklein (GSK) de la Brasov si cred ca este un exemplu tipic pentru companiile britanice. Ei au creat fabrica pentru a aproviziona piata locala, dar au descoperit ca forta de munca are o calitate atat de buna incat fabrica de la Brasov a devenit una dintre cele mai bune din reteaua operata de GSK in intreaga lume, mai ales in ceea ce priveste calificarea inginerilor chimisti .Anul trecut, in afara de aprovizionarea pietei locale, fabrica de la Brasov a exportat catre 50 de tari, iar anul acesta numarul a crescut la 90", a declarat Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti.

Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la BucurestiFoto: Hotnews

Reporter: Care sunt principalele probleme cu care se confrunta investitorii britanici in Romania?

Martin Harris: Primesc aceasta intrebare adesea, si cred ca atat investitorii britanici cat si oamenii de afaceri in general se intreaba in primul rand: “care sunt oportunitatile din Romania?” si abia apoi analizeaza si problemele. Ceea ce am descoperit in ultimele sase luni, de cand sunt in Romania, este ca aceasta este o piata cu multe oportunitati pentru investitorii britanici, mici, medii si mari. Unul dintre cele mai interesante progrese este i trarea pe piata a multor companii britanice mici, care isi exporta produsele in Romania pentru prima data.

Pentru mine, acesta este unul dintre cele mai incurajatoare semne, pentru ca atunci cand ne uitam la strategii de crestere, care sa ne ajute sa depasim criza economica, atat pentru Romania, cat si pentru Marea Britanie, dezvoltarea comertului este cel mai important lucru, mai ales in ceea ce priveste activitatea companiilor mici. Cred ca firmele britanice vad posibilitati foarte mari pe aceasta piata. Nu este intotdeauna foarte usor sa faci afaceri aici, dar este o piata in crestere, si multe companii britanice de toate dimensiunile activeaza aici, multe dintre ele pentru prima data.

Reporter: Puteti numi cateva dintre problemele, provocarile principale cu care se confrunta investitorii britanici in Romania?

Martin Harris: Cred ca, in primul rand, pentru noi o provocare importanta este sa facem companiile mici sa exporte in Romania pentru prima data. Criza economica a fost un element motivant in acest sens. Putem vedea ca firme britanice mici, care puteau sa existe doar pe piata britanica sau in una sau doua piete traditionale, din cauza crizei a trebuit sa caute noi piete in strainatate. In ultima perioada am fost adesea pe aeroportul Baneasa, masurile de austeritate au lovit si Foreign Office la fel de mult ca pe oricare alt departament, iar aici am intalnit companii britanice care au venit in Romania pentru a face vanzari, companii pe care le-am sustinut ca ambasada pentru a putea sa inteleaga piata.

Pentru investitorii mai mari, avem problemele cunoscute: predictibilitatea mediului fiscal, predictibilitatea legislatiei, necesitatea unui sistem judiciar mult mai eficient, care sa poata face dreptate repede si intr-un mod predictibil. Pentru companiile mari, acestea raman problemele-cheie pe care Romania trebuie sa le rezolve.

Marin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti

Pentru ei, setul de probleme este destul de clar: descoperirea oamenilor potriviti, a contactelor, cunoastere sectoarelor pietei pentru a sti unde exista potential pentru vanzari. Ambasada Marii Britanii ofera ajutor in acest gen de probleme. In ultimii ani ai crizei, am observat o crestere in numarul companiilor care cauta serviciile ambasadei. Criza a dus la o crestere a cautarii serviciilor noastre. Acestea sunt problemele micilor investitori. Pentru investitorii mai mari, avem problemele cunoscute: predictibilitatea mediului fiscal, predictibilitatea legislatiei, necesitatea unui sistem judiciar mult mai eficient, care sa poata face dreptate repede si intr-un mod predictibil. Pentru companiile mari, acestea raman problemele-cheie pe care Romania trebuie sa le rezolve.

Reporter: In contextul Europei de Est, care credeti ca sunt avantajele Romaniei in ochii investitorilor straini?

Martin Harris: Principalul punct forte, in viziunea companiilor britanice, este piata in crestere. Romania este una dintre cele mai apropiate piete in curs de dezvoltare, in raport cu Marea Britanie. Este o piata mare, cu mult potential, o oportunitate foarte buna. Cred ca cel de-al doilea lucru important este calitatea fortei de munca din Romania. Piata romaneasca ofera o valoare foarte buna in acest sens. Nu este vorba doar de o forta de munca ieftina, ci si de o forta de munca de buna calitate pentru costul platit.

Cunoastem mai multe companii britanice care au folosit foarte bine forta de munca romaneasca. De exemplu, am vizitat fabrica producatorului farmaceutic Glaxo-Smithklein (GSK) de la Brasov si cred ca este un exemplu tipic pentru companiile britanice. Ei au creat fabrica pentru a aproviziona piata locala, dar au descoperit ca forta de munca are o calitate atat de buna incat fabrica de la Brasov a devenit una dintre cele mai bune din reteaua operata de GSK in intreaga lume, mai ales in ceea ce priveste calificarea inginerilor chimisti. Anul trecut, in afara de aprovizionarea pietei locale, fabrica de la Brasov a exportat catre 50 de tari, iar anul acesta numarul a crescut la 90.

Daca ma intorc la ideea de la inceput, ca dezvoltarea exporturilor este o sursa importanta de crestere post-criza, ce putem vedea aici este modul in care investitorii britanici maresc capacitatea de export a economiei romanesti. Avem o combinatie de capital britanic, tehnici de management britanice si ingineri romani foarte bine calificati. Calitatea fortei de munca din Romania este atragatoare pentru investitori si este un atu important al economiei nationale.

Investitorii britanici maresc capacitatea de export a economiei romanesti. Avem o combinatie de capital britanic, tehnici de management britanice si ingineri romani foarte bine calificati. Calitatea fortei de munca din Romania este atragatoare pentru investitori si este un atu important al economiei nationale.

Marin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti

Reporter: Care este opinia dvs. in legatura cu masurile luate de guvern pana in prezent pentru a stimula cresterea economica?

Martin Harris: Cred ca, in primul rand, economiile Romaniei si ale Marii Britanii sunt in situatii similare. Ambele tari au trecut prin momente dificile in ultimii doi ani, ambele au avut aceleasi provocari fundamentale, cum ar fi reducerea deficitului bugetar si consolidarea fiscala. Acest lucru a fost dificil, atat in Romania, cat si in Marea Britanie. Au trebuit luate decizii foarte dificile si cred ca autoritatile romane au facut lucrul potrivit cand au urmat programul FMI, au atins tintele impuse si au consolidat bugetul si au redus deficitul. Cred ca aceste realizari sunt foarte importante, iar fara aceste fundamente solide, criza ar fi putut fi mult mai severa in Romania. In prezent, Romania a consolidat cu succes deficitul bugetar si acum vedem ca economia romaneasca isi reia cresterea.

Cresterea nu este substantiala inca, fiind probabil de doar 1,5% in acest an, dar poate ca va reveni la nivele de 4-5% anul viitor. Cred ca managementul economic solid a pus baze bune pentru viitor. Dificultatea in prezent este gasirea de noi surse de crestere sustenabila pentru viitor. Dupa cum am spus, comertul si dezvoltarea exporturilor sunt esentiale in acest sens. Dezvoltarea companiilor mici, a companiilor noi, reducerea costului si a birocratiei necesare pentru deschiderea unei noi afaceri si descoperirea de noi piete, practic consolidarea pietei unice si sporirea oportunitatilor comerciale ale Uniunii Europene in alte regiuni ale lumii sunt elemente extrem de importante. Romania si Marea Britanie se confrunta cu probleme asemanatoare si cred ca este de asemenea foarte important ca cele doua tari sa isi uneasca eforturile la nivelul UE pentru a promova cresterea, locurile de munca si consolidarea pietei unice.

Cresterea nu este substantiala inca, fiind probabil de doar 1,5% in acest an, dar poate ca va reveni la nivele de 4-5% anul viitor.

Marin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti

Saptamana trecuta, prim-ministrul britanic a prezentat initiativa sa pentru crestere, care ofera un set clar de masuri legate de modul in care Uniunea Europeana trebuie sa rezolve aceste probleme. Este menit ca un semnal de desteptare pentru Europa: daca vom continua pe linia tendintelor actuale de crestere, dupa anul 2050 nu va mai fi nici o tara europeana in Top 10 al celor mai puternice economii. Aceasta este o provocare foarte importanta pentru noi. Trebuie sa gasim noi surse de crestere pentru a ne mentine in Top 10. Putem face acest lucru, dar trebuie sa taiem birocratia, sa folosim eficient fondurile Europene, trebuie sa investim in tehnologii noi, inclusiv tehnologii verzi, cu emisii reduse de carbon si trebuie sa consolidam piata unica. Speram sa avem o colaborare apropiata cu colegii nostri romani din Uniunea Europeana pentru a promova aceasta agenda.

Reporter: Care este opinia dvs. cu privire la sistemul fiscal din Romania?

Martin Harris: Cred ca, in primul rand, Romania are dreptate in a-si folosi sistemul fiscal pentru a promova un avantaj competitiv. Cred ca Romania a facut acest lucru cu succes si ca este important ca un sistem fiscal sa nu fie luat in considerare in izolare, dintr-o perspectiva exclusiv nationala, ci sa fie privit si dintr-o perspectiva europeana, in competitie cu alte piete. Pe de alta parte, este foarte clar ca Romania trebuie sa mareasca numarul celor care platesc taxe. Apoi, in al treilea rand, este necesara predictibilitatea in ceea ce priveste taxele, si spun asta din partea companiilor britanice.

Daca situatia taxelor se modifica brusc, atunci toate calculele facute de o companie in ceea ce priveste profiturile pot fi derutate complet. Cred ca in dezvoltarea legislatiei fiscale, guvernul roman trebuie sa poarte un dialog cu investitorii si sa aiba grija sa nu faca schimbari bruste, care pot avea un impact neintentionat asupra mai multor sectoare ale economiei. Taxarea trebuie facuta cu mare atentie, pentru ca un regim fiscal bun poate sa si creasca veniturile si sa promoveze cresterea. Un regim fiscal gresit poate sa impiedice cresterea, limitand astfel cresterea veniturilor. Obtinerea acestui echilibru este esentiala pentru a atinge obiectivul final, obtinerea de fonduri necesare pentru buget.

Reporter: Care a fost evolutia schimburilor comerciale dintre Romania si Marea Britanie in 2010? Care este pronosticul dvs. pentru 2011?

Martin Harris: In 2010 am atins un punct interesant, pentru ca, pentru prima oara, volumul schimburilor dintre Marea Britanie si Romania a depasit nivelul din 2007. Pana la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana am avut o crestere importanta in ceea ce priveste schimburile comerciale dintre tarile noastre si ne asteptam ca aveasta tendinta sa continue sau chiar sa se accentueze si dupa aderare. Apoi a intervenit criza economica si am asistat la o scadere la nivel global in ceea ce priveste comertul si investitiile, in 2008 si 2009. In ultimul an am vazut o recuperare foarte puternica.

In 2010 am atins un punct interesant, pentru ca, pentru prima oara, volumul schimburilor dintre Marea Britanie si Romania a depasit nivelul din 2007.

Marin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti

Volumul schimburilor a crescut cu 13% in ceea ce priveste exporturile britanice catre Romania, iar exporturile romanesti catre Marea Britanie au crescut cu 54%, o crestere foarte puternica in schimburile comerciale bilaterale. Cred ca aceasta este o fundatie buna pentru viitor si sunt increzator in legatura cu dezvoltarea comertului in urmatorii ani. Dupa cum am mai spus, ma ingrijoreaza mai mult situatia pe termen lung, pentru ca daca dorim sa ramanem competitivi, sa putem concura cu tari precum China sau India, atunci noi, Romania, Marea Britanie si toate tarile din UE, trebuie sa abordam de acum problemele de competitivitate care ne limiteaza economiile, comparativ cu tarile emergente.

Reporter: Care sunt principalele exporturi britanice catre Romania si care sunt principalele exporturi romanesti catre Marea Britanie? Ce bunuri schimba cele doua tari?

Martin Harris: Cele trei exporturi-cheie ale Marii Britanii catre Romania sunt textilele, vehiculele rutiere si produsele farmaceutice. Principalele importuri in Marea Britanie sunt echipamentele de telecomunicatii, utilajele electrice si imbracamintea. Vad o anumita dinamica in acest domeniu. Intr-o economie inovatoare, cel mai important element este cunoasterea, oamenii, iar aici Romania are o serie de avantaje de care beneficiaza si companiile britanice.

Pentru a da inca un exemplu, recent am fost in Cluj, care devine un Silicon Valley al Romaniei, si acolo avem o companie din Marea Britanie care a angajat peste 100 de ingineri software, care programeaza produsele companiei, utilizate in toata lumea. Este inca un exemplu al unui domeniu in care Romania ofera cea mai buna valoare si calitate a personalului, in noul sector al serviciilor digitale.

Despre planul primului ministru britanic pentru stimularea cresterii economice in Uniunea Europeana:

Guvernul britanic a publicat pe data de 31 martie, un document (atasat articolului) care traseaza principalele directii de actiune pentru crestere economica:

  • Intregirea Pietei Unice, inclusiv prin crearea unei piete digitale unice, cu un comert online paneuropean;
  • Conectarea cu restul lumii. Finalizarea Agendei Doha si semnarea unor acorduri comerciale cu fiecare bloc economic emergent, similar cu cel semnat intre Uniunea Europeana si Coreea de Sud;
  • Reducerea reglementarilor birocratice pentru incurajarea companiilor mici si dinamice;
  • Incurajarea inovatiei, prin agrearea unui regim unic de patentare la nivelul intregii Uniuni Europene.